Καμιά αμφιβολία δεν έχει ο Ζ. Ζαεφ ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν βλέπω εμπόδια προς το ΝΑΤΟ» λέει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι: «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της DW, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της πΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι’ αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».

Σε ότι αφορά στην πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ δεν βλέπει εμπόδια: «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο» διαβεβαιώνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», λέει στη DW ο Ζόραν Ζάεφ.

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Γκρουέφσκι, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Ουγγαρία μετά την τελεσίδικη καταδίκη του, είπε: «Αναρωτιέμαι πώς ένας Μακεδόνας πολίτης εγκατέλειψε τη Σερβία, θέλω να γνωρίζω, αν ένας οποιοσδήποτε πολίτης χωρίς διαβατήριο, παρά μόνο με μια αστυνομική ταυτότητα  μπορεί να περάσει τα σερβικά σύνορα προς την Ουγγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ».