«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι μια μέρα αγώνα. Γιατί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί βία από τον σύντροφό της ή συγγενικό της πρόσωπο, σεξουαλική βία ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της», δήλωσε σήμερα η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.

«Γιατί η κακοποίηση και η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Από την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, από την ενδοοικογενειακή βία, από την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση μέχρι τη δολοφονία. Γιατί μόνο φέτος, στην Ελλάδα σημειώθηκαν 19 γυναικοκτονίες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να αφήνουμε τη σιωπή και το σκοτάδι να καλύπτουν το έγκλημα». «Καμία γυναίκα δεν πρέπει να μένει μόνη, απροστάτευτη και φοβισμένη όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά της, όταν απειλείται η ίδια της η ζωή», τόνισε.

«Η εμφάνιση ενός δυναμικού γυναικείου κινήματος, τα τελευταία χρόνια, είναι μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη. Ενός κινήματος που έχει καταστήσει ορατό και δημόσιο το πρόβλημα, και που διεκδικεί λύσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «πολλά πρέπει να αλλάξουν», «από το νομικό πλαίσιο μέχρι το πλαίσιο απονομής της δικαιοσύνης, κι από τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, μέχρι την ενίσχυση δομών στήριξης των θυμάτων κακοποίησης». «Και φυσικά, θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία, κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ συστηματικά αρνείται», συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται καθημερινός αγώνας κατά της έμφυλης βίας, του ελέγχου επί του γυναικείου σώματος, της πατριαρχίας, του σεξισμού. Μάχες συλλογικές, σε κάθε επίπεδο, για την αλλαγή της θέσης της γυναίκας, για την κοινωνική αλλαγή. Γιατί η έμφυλη βία είναι μια μαύρη σελίδα για όλη την κοινωνία. Μια σελίδα που πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι της ιστορίας», κατέληξε η κ. Σβίγκου.