Στο κενό έπεσε άλλη μία προσπάθεια εντυπωσιασμού του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατέρρευσε από την αποδοκιμαστική στάση της ίδιας της Προέδρου Δημοκρατίας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πριν καν απαντήσει η κυβέρνηση.

Η… καλή μέρα για τον κ. Τσίπρα φάνηκε από το πρωί, που λέει και ο λαός. Απαντώντας ευγενικά στη θέση του περί «τραγικού απολογισμού της χώρας μας», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνέστησε στον κ. Τσίπρα ότι «καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας», ενώ παραδέχθηκε ότι η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μία πρωτοφανής κατάσταση και πρόκληση για όλους.

«Βλέποντας και τις άλλες χώρες νομίζω ότι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δυστυχώς ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χρειάζεται όμως να αντέξουμε, για να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία. Και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας», είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, η κ. Σακελλαροπούλου.

«Στη Βουλή»

«Δεν είναι θέμα Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών η πανδημία. Ο φυσικός χώρος για αυτή τη συζήτηση είναι η Βουλή και γι’ αυτό όσο μας αφορά καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό για το θέμα», απάντησε λίγο μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, αποδοκιμάζοντας την πρόταση Τσίπρα, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων, αρνούμενος την πρόταση Τσίπρα, αλλά και ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση:

«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ούτε και στις δήθεν “εθνικές” συνεννοήσεις και σε Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών, που επικαλούνται εναλλάξ πότε ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε η Ν.Δ., πότε το ΚΙΝ.ΑΛ., αφού το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν τελικά άλλοθι στην κυρίαρχη πολιτική που πλήττει το λαό μας».

Το πολιτικό πλήγμα

Η ευγενική σύσταση από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αλλαγή γραμμής και άσκηση αντιπολίτευσης στο επίπεδο που αρμόζει στην εθνική κρίση «κουμπώνει» στις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν την αντιπολίτευση που ασκεί η Κουμουνδούρου κατώτερη των περιστάσεων.

Η αποδοκιμαστική στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ στην κίνηση εντυπωσιασμού ακυρώνει αυτόματα την προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του αντιπολιτευτικού πόλου κατά της κυβέρνησης.

Η αρνητική στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να εγκαταλείπουν την έντονη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος και χωρίς συνομιλητές ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά του.

Σε αυτό το κλίμα, η σκληρή κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας, ο καταγγελτικός λόγος και οι ακραίοι τόνοι δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους πολλούς και οι επικλήσεις στο «αίσθημα ευθύνης» μάλλον ως ειρωνεία εκλαμβάνονται από τη μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

Απάντηση

Σε αυτό το κλίμα απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, η απάντηση της κυβέρνησης στην κίνηση εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αναμενόμενη:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει -κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου για την πανδημία.

Θα ζητήσει συζήτηση ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων», ανέφερε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Ακολούθησε η προσπάθεια του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου να απαντήσει στον κ. Ταραντίλη, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα.

Σε αυτήν ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει ήδη «καταστρατηγήσει» την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την Ε.Ε., ότι το σύνολο των επιστημόνων ζητά από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά η κυβέρνηση, αντί αυτού, «μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες».

Ο κ. Ηλιόπουλος προσπάθησε μάλιστα να προσπεράσει το γεγονός ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση πρώτα και μετά από την κυβέρνηση για χάρη της ουσίας της πολιτικής αντιπαράθεσης, καταλήγοντας: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή.

Αντί για συνεννόηση, επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. Θα την έχει και θα είναι οξεία. Οπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής».