Την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα κακοποίησης, σε ορισμένες περιπτώσεις και ανηλίκων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του για το θέμα, όντας και ο ίδιος πατέρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις καταγγελίες σε βάθος. «Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους, ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και στην κοινωνία δικαίου» τόνισε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που επέτρεψε στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν τώρα την δυνατότητα να μιλήσουν με πρώτη την Σοφία Μπεκατώρου. Εγώ αμέσως χαιρέτησα την πρωτοβουλία της και έτσι δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν και να καταγγείλουν και στην δικαιοσύνη τέτοια περιστατικά τα οποία πολλές φορές έρχονται από το βαθύ παρελθόν αλλά τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ενδεχομένως να αισθάνονται ότι τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν με την δέουσα προσοχή. Ας δούμε την στιγμή ως ευκαιρία».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «τώρα έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ασφάλεια ότι αυτά τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σημασία. Θα δούμε την ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος.  Να προστατεύσουμε θύματα στο μέλλον. Όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει αυτής της μορφής την εξουσιαστική βία, θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Θα σκεφτεί έκθεση και τιμωρία» ξεκαθάρισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι «το ζήτημα αυτό πρέπει να μας βρει ενωμένους, δεν είναι ζήτημα για κομματική αντιπαράθεση. Στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι οι καταγγελίες  «Φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση  εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται  για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση».

Τι είπαν για την κακοκαιρία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας με το θέμα της κακοκαιρίας Μήδεια είπε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν. «Ξέρω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών και εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά -αλλά και εκ των υστέρων- τέτοια φαινόμενα. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στις τελευταίες περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί από την κακοκαιρία, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ειδικά σε περιοχές στο Διόνυσο και στην Εκάλη, ουσιαστικά έπρεπε να χτίσουμε το δίκτυο της ηλεκτροδότησης από την αρχή -ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά η οποία έγινε και τόσο πολλά τα δέντρα τα οποία έπεσαν. Σε κάθε περιοχή, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον. Είναι σαφές και γνωστό και σε σας, ότι υπάρχει μια ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών φορέων. Η δέσμευση προσωπικά η δική μου -και πριν χτυπήσει η κακοκαιρία- ήταν ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια ενός νόμου-πλαίσιο γι΄ αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του, ώστε να μπορεί και να υπάρχει η ανάλογη λογοδοσία».

Απαντώντας για το θέμα της κακοκαιρίας η κα Σακελλαροπούλου είπε: «Στο  θέμα της κακοκαιρίας που αναφερθήκατε νομίζω ότι αυτές οι απότομες μεταβολές του καιρού δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και πλέον πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι και συμφιλιωμένοι και με αυτά τα φαινόμενα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι καλό να μπορεί να προλαμβάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Θυμάμαι και από την πορεία μου σαν δικαστή, αυτή τη σύγκρουση και σύγχυση αρμοδιοτήτων με συνέπεια  στην κρίσιμη στιγμή  κανείς να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Είναι  σημαντικό ειδικά αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν».