Μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και τους γονείς τους με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων απέστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το μήνυμα του Γ. Βαρουφάκη:

«Σήμερα ξεκινούν οι Πανελλαδικές για τις μαθήτριες και τους μαθητές των Επαγγελματικών και αύριο των Γενικών Λυκείων.

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά η εμπειρία των εξετάσεων να είναι από μόνη της, ανεξάρτητα αποτελέσματος, ενισχυτική, παιδευτική και θετική. Σημασία έχει να καταφέρετε, στον διαθέσιμο χρόνο, να αναπτύξετε αυτά που μάθατε αποτελεσματικά και δημιουργικά. Δεν κρίνεται το μέλλον σας από αυτή την εξέταση. Κρίνεται, το πολύ, ο επόμενος χρόνος. Η ζωή είναι μπροστά για να σας δίνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ζήστε τις τωρινές στιγμές όσο πιο καλά μπορείτε. Με συγκρότηση αλλά χωρίς άγχος.

Κλείνω με ένα μήνυμα προς τους γονείς καλώντας τους, εκ μέρος και των παιδιών μας, σε λαϊκή επαγρύπνηση για αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμιά μας: Αυτές τις μέρες, που τα παιδιά μας αναμετρώνται με τις Πανελλαδικές, έχουμε όλες και όλοι υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια Ελλάδα που κυβερνά μια άρχουσα τάξη τα παιδιά της οποίας δεν δίνουν καν Πανελλαδικές -καθώς από χρόνια εγκατέλειψαν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολιζόμενα στο ΙΒ και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, με άλλα λόγια, τα διαχειρίζεται μια κάστα πολιτικών που δεν τα χρειάζεται για τα παιδιά της. Που, για αυτό το λόγο, τα υποβαθμίζει συστηματικά με απώτερο στόχο την μετατροπή τους σε φτηνά εκπαιδευτήρια ημιμαθών κολίγων που θα προσληφθούν, με μισθούς και συνθήκες γαλέρας, στις επιχειρήσεις της ολιγαρχίας.

Το συμφέρον, λοιπόν, τόσο των παιδιών που σήμερα ξεκινούν τον αγώνα των Πανελλαδικών όσο και της Ελλάδας μας που χωρίς καλά δημόσια πανεπιστήμια δεν θα ξαναγίνει κοινωνικά και διανοητικά βιώσιμη, απαιτεί και στήριξη του κάθε παιδιού και λαϊκή επαγρύπνηση για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Καλές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά».