ΑΘΗΝΑ. Με εκφρασμένες διαφωνίες, απορρίψεις, ακόμα και απειλές για δυναμικές κινητοποιήσεις από μέρους των ιερέων της Ελλάδος αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να συζητήσει και αποφασίσει για τη συμφωνία που εξύφαναν κατά τις μυστικές τους συναντήσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Ι.Σ.Κ.Ε. (Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος) ανακοίνωσε ότι αναμένει τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αποφάσεις της και καλεί τους Κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την ημέρα σύγκλησης της Ιεραρχίας, να προσευχηθούν στους Ιερούς Ναούς των ενοριών τους, ώστε η Ιεραρχία να σφυρηλατήσει την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας και να πάρει τις σωστές αποφάσεις προς όφελος του Εφημεριακού Κλήρου.

Μετά τις αποφάσεις της Ιεραρχίας ο Ι.Σ.Κ.Ε. θα πράξει ανάλογα των αποφάσεών της και αν χρειαστεί θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Κληρικών όλης της Ελλάδος και θα καλέσει σε αυτήν εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Πάγια θέση των Κληρικών είναι να παραμείνει το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, σε μία ευθεία βολή εναντίον των Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου δήλωσε πως «είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες και εννοώ τον Αγιο Δημητριάδος, τον Αγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο».

Οι ιερείς της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης σε υπόμνημά τους σημείωσαν «τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται ακόμη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με εθνικά θέματα σε εκκρεμότητα και ενώ ο κλήρος εργάζεται άοκνα να στηρίξει ηθικά και υλικά τον ελληνικό λαό, αίφνης, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προέβησαν σε κοινό ανακοινωθέν προκειμένου πανηγυρικά ν’ ανακοινώσουν την ‘ιστορική συμφωνία’ για τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας».