Στήριξη μόνο για εκείνους που έχουν πληγεί προανήγγειλε για τους επόμενους δύο μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι.
Εμμέσως ο κ. Σκυλακάκης άφησε με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι τα μέτρα από εδώ και πέρα θα είναι πιο στοχευμένα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κρίση χωρίς μπόνους για όλους. «Τα δημόσια οικονομικά μάς επιτρέπουν να πάρουμε μέτρα για όσους έχουν πληγεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παγώματος των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020, ο υπουργός το άφησε ανοιχτό μεν, αλλά όχι σε οριζόντια βάση. Είπε συγκεκριμένα ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συμπλήρωση και κατάθεση αυτών, θα εξετασθεί σε μεταγενέστερο χρόνο όταν η εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και τον τουρισμό θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων (παραπάνω από 50%) που απορρίφθηκε, τόνισε ότι όσοι δεν ενισχύθηκαν σε αυτόν τον κύκλο δεν εκπλήρωσαν το κριτήριο της μείωσης κατά τουλάχιστον 20% του τζίρου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από το Σάββατο το πρωί θα κοστίσουν στην οικονομία περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, για το όριο του 30% των δαπανών που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι και το πέναλτι με το οποίο θα χρεώνονται όσοι δεν το καταφέρνουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα εξεταστεί τυχόν μείωση του ορίου για το 2020, όταν συλλεγούν τα στοιχεία για την περσινή χρονιά, σημειώνοντας πάντως ότι είναι πρόωρο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση.