Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της μετά τη μήνυση Καλογρίτσα ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα ποια είναι η «White Porscha».

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ποια είναι η  “White Porsca” από την οποία ξεκινούσαν όλα; Δίπλα στο «μαγαζί», το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμών, έχουμε σήμερα και κάποια “White Porsca”. Ποια είναι η “άμωμη ύπαρξη” από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας στη μήνυσή του αναφέρεται στη συμφωνία με την αλλοδαπών συμφερόντων εταιρεία CCC, από την οποία του δόθηκαν 3 εκ ευρώ για να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στη μήνυση συμπεριλαμβάνεται ένα e mail, με ημερομηνία 27- 8- 2016, το οποίο αποστέλλει υπεύθυνος της εταιρείας CCC προς τον Κυριάκο Τόμπρα που ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία- εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, για τη συμφωνία είχαν γνώση κυβερνητικοί παράγοντες.
Στο επίμαχο e mail αναφέρεται:

«Αγαπητέ Κυριάκο

Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος  για την τελική συναλλαγή.

Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα.

Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά.

Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό.

Αναμένοντας τις απόψεις σας.

***Η παρούσα ηλεκτρονική αλληλογραφία στάλθηκε μέσω κινητού I-Phone***

Με ευχαριστίες & Χαιρετισμούς»

Σε άλλο mail που παρατίθεται στην μήνυση εμφανίζεται ένας εκ των μηνυομένων να απαντά σε επιφυλάξεις στελέχους της εταιρίας CCC για την διαδικασία καταβολής προκαταβολής χρημάτων χωρίς προηγούμενη τραπεζική εγγύηση: «Σε παρακαλώ προχώρησε. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους. Χρειαζόμαστε τα μετρητά σήμερα», αναφέρεται.

Στη μήνυση γίνεται λόγος για εγκληματικό σχέδιο που κατέστρωσαν οι μηνυόμενοι και τονίζεται ότι «περαιτέρω, η άνω εταιρεία “ CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL” μη τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις ουδόλως κατέβαλε το λοιπό μέρος της άνω συμφωνημένης συμμετοχής της μέχρι του ποσού των Euro 25.000.000, ως είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα από υπαιτιότητά της άνω εταιρείας CCC, το οικείο επενδυτικό σχήμα να καταρρεύσει, να μην καταστεί εφικτή η κατακύρωση σε αυτό άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας και συνακόλουθα εξ αυτού του λόγου η Οικογένεια Καλογρίτσα, η εταιρεία “ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.”, αλλά και όλες οι εταιρείες συμφερόντων της Οικογένειας Καλογρίτσα που είχαν επενδύσει σε αυτό να υποστούν ανεπανόρθωτο διασυρμό και πλήρη οικονομική καταστροφή».

Με την μήνυση η εταιρία «ΤΟΞΟΤΗΣ» ζητά μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία του φακέλου του Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο αναφέρει ότι γραπτώς προέτρεψε να μην συζητήσει την υπόθεση, ώστε να «προκύψει με πληρότητα το περιεχόμενο των ψευδών καταθέσεών τους». Μεταξύ των μαρτύρων που προτείνει η μηνύτρια εταιρία είναι και ο κ. Κυριάκος Τόμπρας τον οποίο χαρακτηρίζει «κομβικό μάρτυρα» καθώς «ήταν αυτός που έφερε σε επαφή τις δύο οικογένειες Khoury και Καλογρίτσα και δη κατόπιν πρωτοβουλίας, την οποία έλαβε μετά από εκδήλωση επιθυμίας προεχόντως των αδελφών Khoury, με τους οποίους συνδέεται από πολλού, να συμμετέχουν στον άνω Διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά κανάλια και ο οποίος ήταν αυτός που συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και συμφωνίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω συναλλαγών» .

Ζητά επίσης και την εξέταση του μάρτυρα, Χρήστου Νικολάου του Ευαγγέλου «ο οποίος ομοίως συμμετείχε σε συναφώς πραγματοποιηθείσα συνάντηση και στις σχετικές συζητήσεις».

Οι αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα», που έχουν να κάνουν με τη διάκριση των εξουσιών και αναρωτήθηκε:

Ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των ΜΜΕ; «Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών» επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ΜΜΕ και τα ποσά που δόθηκαν για την καμπάνια για τον κοροναϊό.

Αναλυτικά η εισηγητική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα:

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει – σήμερα κιόλας – να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων – αδιανόητων σε μια Δημοκρατία – πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες.
Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις;
Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το «πολιτικό κατηγορητήριο» στη συνείδηση των πολιτών».

«Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά» στην υπόθεση Καλογρίτσα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, ότι αν ο ίδιος έπαιρνε μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του νυν πρωθυπουργού, τότε «ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση». Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός ξεκαθαρίζει για τη χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης: «Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιου τύπου υποχρεώσεις που θα προσιδιάζουν σε ένα νέο μνημόνιο».

Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές, νέου τύπου απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως είναι «προφανές» το γεγονός ότι «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψεις, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό. Διαφαίνεται ότι υπήρξε μία διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης», κατηγορώντας την προηγούμενη διακυβέρνηση για «διάχυτο πολιτικό νεοπλουτισμό», ενώ όπως φάνηκε -συμπλήρωσε- έγινε μα συντονισμένη επιχείρηση, ώστε «οι βραχίονες της εξουσίας να ελεγχθούν». Ενώ ανατρέχοντας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «είναι παρεπόμενο της ίδιας της δημοκρατίας»- εκεί «επιχειρήθηκε στην πραγματικότητα μία απόλυτη χειραγώγηση, (υπήρξε) συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των αδειών, αρχικώς μιλούσαμε για τέσσερις άδειες, πράγμα που ήταν εντελώς αντίθετο σε κάθε ψηφιακή εξέλιξη, κόντρα στο τεχνολογικό ρεύμα». Επιπλέον, «υπήρξε ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός της ενημέρωσης, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε λογική. Είναι σημαντικό, σωστό, για μένα, να διαλευκανθεί η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με το ζήτημα και έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, έτσι ώστε να ξεκινήσει μία έρευνα, η οποία θα καταδείξει αν έγιναν πράγματι όσα καταγγέλλονται. Υπάρχει όμως και ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα, κυρίως έχει να κάνει με το ότι οι θεσμοί υπολειτούργησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Υπήρξε μία διάθεση χειραγώγησης των θεσμών», σημείωσε και επέμεινε: «Από τη στιγμή που υπάρχει αυτού του τύπου η αλληλεπίδραση μεταξύ κορυφαίων υπουργών και επιχειρηματιών, καλό είναι να διαλευκανθούν τα πράγματα. Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά για το ζήτημα αυτό».

Στο ερώτημα, δε, εάν κατά την εκτίμησή του γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός όσα συνέβαιναν, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Εγώ, που είμαι χωροταξικά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζω ότι τις δικές μου ενέργειες τις γνωρίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός. Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση. Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, να τοποθετείσαι, όταν ένα πολύ κοντινό σου στέλεχος βρίσκεται εν τω μέσω μίας τέτοιου τύπου πολιτικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις απέναντι στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία οφείλει να είναι σε δημοκρατική εγρήγορση -κι αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση- έτσι ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης των θεσμών να βρίσκει σύσσωμη την κοινωνία απέναντι».

Γεωργιάδης: Να διώξει τον Παππά ο κ. Τσίπρας 

Ο μόνος λόγος για να μην κάνει μήνυση ο κ. Παππάς είναι ότι ξέρει ότι όλα αυτά είναι αλήθεια και φοβάται τα στοιχεία» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις αποκαλύψεις από το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Συγκεκριμένα, το νομικό ζήτημα είναι τα εικονικά τιμολόγια ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ όσο αφορά την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, «όσον αφορά τον κ. Παππά είναι το στήσιμο του διαγωνισμού και αυτό είναι τεράστιο ζήτημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γεωργιάδης: Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις θα είναι νόμος σε περίπου 2 εβδομάδες

Για το λόγο αυτό, «ο κ. Τσίπρας πρέπει να τον διώξει. Αν ο κ. Τσίπρας δεν διώξει τον κ. Παππά, τότε γνώριζε» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα», ο κλήρος πέφτει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδράσει, αλλιώς δεν υφίσταται ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Φαίνεται ότι εκεί στα πέριξ του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνταν πολύ περισσότερο με το πως θα ορίσουν τις σχέσεις των επιχειρηματιών με την εξουσία, παρά με τα προβλήματα του κόσμου» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «εικόνα παρακμής».

Στην κατεύθυνση αυτή, «είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνει ο Τσίπρας» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς περιέγραψε πως «δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό του παρελθόν».

Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ακόμη πως «ο κ. Τσίπρας είναι σε μια φάση στη ζωή του που πρέπει να πάρει αποφάσεις», καταλήγοντας, ωστόσο, ότι «εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρει (σ.σ. αποφάσεις ο κ. Τσίπρας), γιατί τα έκανε όλα ο ίδιος».