Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει, στον απόηχο των πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων, ότι «τα πανεπιστήμια να επιστρέψουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους».

Εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας. Το σχέδιό μας είναι δεδομένο. Η επιχειρησιακή αρμοδιότητα ανήκει στην Αστυνομία, αλλά η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη και συμπυκνώνεται σ’ αυτό το τρίπτυχο», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ταυτόχρονα σκληρή απάντηση στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσδώσει ιδεολογικό περιεχόμενο στην ατζέντα νόμου και τάξης, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ασφάλεια δεν έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε χθες την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να τελειώνουμε με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρεμπόρων εντός των πανεπιστημίων» και κατέστησε μάλιστα σαφές ότι «δεν είναι θέμα επέμβασης της Αστυνομίας σε πανεπιστήμια, είναι εφαρμογή του νόμου».

«Η Αστυνομία επεμβαίνει στα πανεπιστήμια, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Είναι η δουλειά της να το κάνει, για να επαναφέρει αυτό το οποίο είναι νόμιμο και προβλέπεται σε κάθε περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε, παράλληλα, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή, η Αστυνομία εξάρθρωσε γιάφκα “μπαχαλάκηδων” και κατασκευαστήριο μολότοφ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χθες, οι Ελληνες πολίτες είδαν με έκπληξη να οργανώνεται διαδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει -και πάλι- να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες».

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά». «Κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά θέλουν μόνο αυτοί που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας και όσοι τους υποστηρίζουν», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «οι πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τον ολοκληρωτισμό της επιβολής διά της βίας απόψεων ισχνών μειοψηφιών».

Ικανοποίηση για την ΕΛ.ΑΣ.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι για την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών επιχειρήσεων, όπως αποτυπώθηκε και στη νέα απελευθέρωση παράνομα κατειλημμένου χώρου στα Εξάρχεια. Τονίζουν επίσης ότι οι περιπολίες της Αστυνομίας σύντομα θα αυξηθούν περαιτέρω με την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά και τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προσπάθειάς της «να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από το προσφυγικό».

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το ζήτημα, αυτό είναι θέμα λίγων ημερών οι οριστικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση και τη δυναμικότητα των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όπως και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Μεταναστευτικό

Αναφορικά με τη διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για το σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει άλλες 4.000 μετακινήσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και περίπου 9.500 με 10.000 ακόμα το δίμηνο από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο ώστε να φθάσουν τις 20.000. Σύμφωνα με όσα είπε και ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δεν θα υπάρξουν άλλες μετακινήσεις αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ σε σχέση με τις επιστροφές, στόχος παραμένει η πραγματοποίηση 10.000 μέσα στο 2020, αριθμός υπερπενταπλάσιος εκείνων που έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.

Για Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε χθες τις νέες απειλές του κ. Ερντογάν στο προσφυγικό. «Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι τέτοιου είδους ρητορικές εξάρσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και απευθύνονται όχι τόσο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλη την Ευρώπη. Και όλη η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα μέτρα της για τέτοιου είδους απειλές, ώστε να τις καταστήσει ανενεργές», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυξάνοντας τις επιστροφές και εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους άξονες της πολιτικής μας, με πρώτο τη φύλαξη των συνόρων μας».