Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική κατέδειξαν με το δραματικότερο τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, τη διάλυση της κρατικής μηχανής αλλά και τη σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να βρει επικοινωνιακά άλλοθι στην αλυσίδα λαθών υπουργών και στελεχών, σημειώνουν στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι πλέον ο διαθέσιμος χρόνος του πρωθυπουργού έχει εξαντληθεί.

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα το απόγευμα της Παρασκευής είναι μόνο η αρχή για το ξήλωμα της κυβερνητικής συνοχής ενώ πλέον φαίνεται ότι στο Μαξίμου οι καταστάσεις είναι οριακές με τον Αλέξη Τσίπρα να μην ελέγχει την κατάσταση και να είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες τόσο της τραγωδίας όσο και της άθλιας επικοινωνιακής διαχείρισης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επισπεύσει τις διαδικασίες του ανασχηματισμού σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική κατακραυγή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις φονικές πυρκαγιές. Επιπλέον, στο κάδρο των ευθυνών υπάρχουν πολλά ακόμα κρατικά στελέχη ενώ έχει ενταχθεί και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μετά το σόου στο συντονιστικό κέντρο, το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης κράτησε χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχτιζε αντιμνημονιακά παραμύθια με τις λιποθυμίες των παιδιών και τις «χιλιάδες» αυτοκτονίες και θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η Ν.Δ. ενδιαφέρεται για την επόμενη ημέρα. Για το πώς δηλαδή δεν θα επαναληφθούν τέτοιας κλίμακας τραγωδίες με το κράτος να αδυνατεί να προστατεύσει ζωές και περιουσίες.

«Ο Τσίπρας επέλεξε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους από την κομματική επετηρίδα, δεν πρόκειται αυτό να συμβεί ποτέ από εμένα», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του, κάτι που τόνισε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι θα επιλέξει τους καλύτερους.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει πολλά στην κρατική μηχανή και όχι μόνο τις ηγεσίες. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενταθούν στη δημόσια διοίκηση ώστε να λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι του «πελάτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη Ν.Δ., δίνοντας έμφαση στην πλήρη αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπου ένα πρόσωπο θα έχει το γενικό πρόσταγμα, χωρίς επικαλύψεις, συναρμοδιότητες και συνυπευθυνότητες, που τελικώς καταλήγουν στην αδράνεια και την ανευθυνότητα. Παράλληλα με τις επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές, στις μονάδες της Πυροσβεστικής και στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε να τονίσει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στους μάχιμους του Δημοσίου διαχωρίζοντας τον «κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ» από τους υπαλλήλους που δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα.

Στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το ολοκληρωμένο σχέδιό του όχι μόνο για την οικονομία αλλά και τη λειτουργία του κράτους ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φορολογουμένων και στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Απέναντι στις αναξιοκρατικές επιλογές του κ. Τσίπρα (με χαρακτηριστική την αλυσίδα διορισμών στελεχών της υπό τον Νίκο Τόσκα κίνησης «Πράττω», όπως του «εξαφανισμένου» πλέον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη), η Ν.Δ. θα προσκαλέσει τους καλύτερους από τον κόσμο της παραγωγής, της δημόσιας διοίκησης και του ακαδημαϊκού κόσμου προκειμένου να συμπράξουν στο έργο της επόμενης κυβέρνησης και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει ήδη εξαντληθεί και το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ανακοινώσει το χρόνο των εκλογών. Πιστεύουν ότι μετά την καταστροφή στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά κάθε προσπάθεια του Μαξίμου να στήσει «φιέστες» για το τέλος των Μνημονίων θα είναι χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η ετυμηγορία των πολιτών για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης έχει ήδη βγει. «Δεν μπορούν να πείσουν ότι είναι επιτυχημένοι στην οικονομία όταν υπέγραψαν ένα βουνό νέων μέτρων και απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της κρίσης στο Μάτι Αττικής», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Εχουν εντοπιστεί τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τα λάθη του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου, που από «δυνατό χαρτί» το 2015 έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας «να έχει πέσει θύμα της προπαγάνδας του συμμετέχοντας στη σύσκεψη του Συντονιστικού το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας». Δεν κρύβουν μάλιστα την απορία τους για τον κυνισμό, που φτάνει στα όρια της αλαζονείας, με τον οποίο κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν την τραγωδία και τα θύματά της, σαν να ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα ξεφορτωθούν έναν «μπελά» από μπροστά τους. Τα ίδια μηνύματα παίρνουν και οι βουλευτές της Ν.Δ. που έχουν βρεθεί στις περιφέρειές τους, τονίζοντας προς την Πειραιώς ότι συναντούν πολίτες που είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση για την ατιμωρησία των στελεχών της.

«Στην πολιτική υπάρχει και η έννοια της ηθικής και οι παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση θα συμβόλιζαν την υποχρέωση της Πολιτείας να λογοδοτεί απέναντι στους πολίτες, ιδίως όταν έχουμε δεκάδες νεκρούς», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στη Ν.Δ. ενώ προσθέτουν ότι «όλα θα διερευνηθούν, τίποτα δεν θα ξεχαστεί, κανείς δεν θα εξαιρεθεί», επιμένοντας στο αίτημα η δικαστική έρευνα να ανατεθεί σε ανώτερο εισαγγελέα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Στη Ν.Δ. έχουν εντοπίσει λάθη και παραλείψεις, ο αρμόδιος τομεάρχης Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέδειξε 12 από τα χαρακτηριστικά σφάλματα της κυβέρνησης, ενώ εξακολουθεί να είναι ζητούμενο το πότε πληροφορήθηκε ο πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών. Ακόμη και το θέμα των αυθαιρέτων, που προέταξε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της στις πολεοδομικές παραβάσεις, γύρισε μπούμερανγκ, μετά την αποκάλυψη, από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, των επιστολών Βούτση και Κουρουμπλή με θέμα την αναστολή των αιτήσεων κατεδάφισης κτισμάτων στην Ανατολική Αττική.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής