Με την ελληνική κοινωνία σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια, η κυβέρνηση εκπέμπει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της αποφασιστικότητας να διατηρήσει για όσο καιρό χρειαστεί τον «κόκκινο συναγερμό» σε ό,τι αφορά την πολιτική φύλαξης των συνόρων διακηρύσσοντας ότι δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα.

Η αποτροπή, μέσα σε μία εβδομάδα, δεκάδων χιλιάδων προσπαθειών εισόδου από τον Εβρο και οι συλλήψεις των λίγων μόλις εκατοντάδων που κατάφεραν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος απέδειξαν, αφενός, πως η Ελλάδα άντεξε και, αφετέρου, πως τα ελληνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα είναι θωρακισμένα απέναντι και σε τέτοιου είδους σχέδια μαζικής μετακίνησης μεταναστών μέσω των οποίων επιχείρησε η Τουρκία, μετά τις δυσμενείς για εκείνη εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, να εκβιάσει την Ευρώπη.

Η Αθήνα διακρίνει, μάλιστα, για πρώτη φορά σαφείς ενδείξεις ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει να αφυπνίζεται σε σχέση με την ανάγκη αλλαγών στη μεταναστευτική της πολιτική, αλλά και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αρκετά μέλη της είχαν βολευτεί -όπως έσπευσε να επισημάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από τον Εβρο- στην αντιμετώπισή του από χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στα σύνορα δεν σηματοδότησε μόνο την αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο άμεσης αντίδρασης εκ μέρους του συνόλου της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε τόσο στην ανταπόκριση των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών -καθώς και του πρωθυπουργού της χώρας που προεδρεύει στην Ε.Ε. (Κροατία)- στην πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού να επισκεφθούν μαζί τη μεθοριακή γραμμή στον Εβρο όσο και στη στήριξη που ρητά και ξεκάθαρα προσέφεραν στις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Απεδείχθη, μάλιστα, από τις αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων ότι πλέον αρχίζει να γίνεται πράξη η απτή αλληλεγγύη που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε με τις πρωτοβουλίες της να θέσει και την Ε.Ε. προ των ευθυνών της, ενώ η απτή απόδειξη της αλλαγής που έχει επέλθει στην πολιτική της χώρας μας στο μεταναστευτικό -κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Κροατίας- εκθέτει ακόμη περισσότερο χώρες που εξακολουθούν να αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στη διαχείριση αυτού του προβλήματος που είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Ο αντίκτυπος όλων αυτών των εξελίξεων είναι εμφανής και στο εσωτερικό της χώρας, όπου η ενισχυμένη εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για να διαχειριστεί και το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που κατά γενική ομολογία έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει χρεωθεί και αστοχίες που αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η κυβερνητική αποφασιστικότητα στον Εβρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία της κυβερνητικής δέσμευσης για κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών μόλις κατασκευαστούν οι νέες ελεγχόμενες δομές.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν και τις δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμούν ότι εμφανίζει μία εικόνα εσωκομματικού διχασμού, η οποία αποτυπώνεται όχι μόνο στη διαφορετική προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με άλλα στελέχη του κόμματος, αλλά και στα διαφορετικά μηνύματα που εξέπεμψε μέσα σε ένα διήμερο και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μιλήσει για «κωλοτούμπα». Θεωρούν, μάλιστα, πως για τον λόγο αυτόν αναζητά διέξοδο σε μία διαρκή επανάληψη του αιτήματος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή, μάλιστα, που η επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου.