Κορονοϊός: Για τόσο κράτησε όπως φαίνεται η πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, με τους καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνουν στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία ότι έχει ανακοπεί η τάση συρρίκνωσης και τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αύξηση που όπως φαίνεται θα συνεχίσει και τον Ιανουάριο η χώρα θα βιώσει ένα πέμπτο επιδημικό κύμα.

Τα δεδομένα αλλάζουν και την καθημερινότητα, και πλέον και οι εμβολιασμένοι εφόσον έχουν πιθανότητες να κολλήσουν ειδικά εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση χρειάζεται να δείχνουν αυξημένη προσοχή. Ετσι, η κυρία Παπαευαγγέλου προχώρησε χθες σε σύσταση για άτυπη καραντίνα και των εμβολιασμένων εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα. “Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες μετά την έκθεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:

“Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως είναι οι κλειστές δομές. Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον”.

Με την κατάσταση που διαμορφώνει η “Ομικρον”, είναι σαφές ότι οι γιορτές δεν μπορούν να είναι χαλαρές. Στη χθεσινή ενημέρωση τονίστηκε η σημασία διενέργειας συχνών τεστ πριν από κάθε έξοδο ή επίσκεψη, ο εμβολιασμός καθώς και η χρήση της μάσκας. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στη γιορτινή συγκέντρωση στο σπίτι, οι ηλικιωμένοι συστήνεται να φορούν τη μάσκα τους καθώς μπορεί να έρχονται σε επαφή με νεότερα μέλη της οικογένειας που βγαίνουν και διασκεδάζουν. Ειδικά οι νεότεροι πρέπει να επιδείξουν τεράστια προσοχή γιατί τα στοιχεία δείχνουν τις τελευταίες δύο ημέρες αύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, γεγονός “που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με τη διασκέδαση”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων.

Ενα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται στην Αττική, όπου παρουσιάζεται ανησυχητική αύξηση. Χθες 2630 περιστατικά από το σύνολο των 6667 καταγράφηκαν στην Αττική, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 40%. Αντίστοιχα, ποσοστό 40,9% των προχθεσινών κρουσμάτων εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο (2307 σε σύνολο 5641).

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, απέδωσε την αύξηση τόσο στην παραλλαγή Ομικρον που κυκλοφορεί πλέον στην κοινότητα. Εχουν επιβεβαιωθεί 33 περιστατικά με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος (τα 18 στην Κρήτη) και υπάρχουν ακόμη 98 ύποπτα που είναι κατά 98% με 99% σίγουρο ότι φέρουν τη νέα μετάλλαξη. Επίσης, σημείωσε ότι ενδεχομένως αποδίδεται και στα πολλαπλά self tests που γίνονται τις τελευταίες ημέρες και εντοπίζουν κρούσματα.