Στη συζήτηση σχετικά με τις «συνέπειες της ξηρασίας, των πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην ομιλία τού σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Αττική, Έβρος, Λέσβος, Βάλια Κάλντα κ.α. Ο απολογισμός είναι ξανά τραγικός. Εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους, εθνικοί δρυμοί, περιοχές Natura. Εκατοντάδες είναι οι κατεστραμμένες κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, οι τραυματισμοί πυροσβεστών και πολιτών. Πάνω στα καμένα, το χειμώνα θα ακολουθήσουν καταστροφικές πλημμύρες.

Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια επικαλείστε ως πρόσχημα την “κλιματική κρίση, τα ακραία φαινόμενα” ως αιτίες των μεγάλων καταστροφών. Όμως, οι κλιματικές μεταβολές, τα ακραία φαινόμενα πάντα υπήρχαν, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο.

Επιδιώκετε να κρύψετε τις βαριές σας ευθύνες. Γιατί αιτία των καταστροφών είναι η απουσία ολοκληρωμένου εκσυγχρονισμένου σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η δασική στρατηγική της ΕΕ. Είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική της “πράσινης μετάβασης” που επιδοτεί τους ομίλους για την τοποθέτηση ΑΠΕ, άναρχα, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, όμως θεωρεί τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της πολιτικής προστασίας δυσβάσταχτο κόστος.

Λύση δεν είναι τα διάφορα προγράμματα τύπου “rescEU” που ανακυκλώνουν τα λιγοστά μέσα πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα. Αντίθετα απαιτείται η εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας, η στελέχωση των υπηρεσιών με ευθύνη του κράτους, η εξασφάλιση των αναγκαίων πυροσβεστικών μέσων, αλλά και η άρση των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τις άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ».