Έχουμε μπει σε μια σχετική κανονικότητα, καθώς η πανδημία σήμερα είναι τελείως διαφορετική από την έναρξή της, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στο Fortune Greece CEO Initiative. Όπως εξήγησε, σήμερα ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιικά φάρμακα.

«Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται δεν είναι το ίδιο νοσηρές με τα αρχικά στελέχη, βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, όπου θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης, σήμερα στο ΕΣΥ η εικόνα είναι τελείως διαφορετική σχετικά με την πίεση. Οι χειμερινοί μήνες θα δημιουργήσουν μια παραπάνω πίεση και με τις άλλες λοιμώξεις, αλλά αυτή η πίεση σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την πίεση του προηγούμενου χειμώνα.

Μίλησε ακόμη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, τονίζοντας ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι η βασική αλλαγή στο κομμάτι της υγείας, με κύριο πυλώνα την διασύνδεση των νοσοκομείων.

Τέλος, έκανε λόγο σε αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της υγείας.

Ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ είναι εθνικό και όχι αναγκαστικά κρατικό, δηλαδή, όπως ξεκαθάρισε, όλες οι δομές υγείας στη χώρα, βρίσκονται υπό τη σκέπη του υπουργείου Υγείας και αντίστοιχα μπορεί με συμπράξεις να έρχεται σε επαφή με όλες αυτές τις δομές. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται και μια αναδιάρθρωση του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος θα λειτουργεί με ποιοτικούς δείκτες. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ΠΦΥ και στην πρόληψη.

Αναφέρθηκε τέλος και στο θεσμό του προσωπικού γιατρού και όπως είπε, «συνδυαστικά όλα τα προηγούμενα με την ψηφιακή αναβάθμιση, θα δημιουργήσουν μια συνολική βάση ΠΦΥ στη χώρα».

Βιντεοσκοπημένες δηλώσεις ομιλητών του συνεδρίου βρίσκονται αναρτημένες στο YouTube κανάλι του ΑΠΕ- ΜΠΕ www.youtube.com/user/AMNAwebTV.