Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Συνεπώς όλα είναι ανοικτά για κάποιες διπλωματικές επαφές σε αβέβαιο περιβάλλον, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποτροπή της κατάστασης, τη στιγμή που η Αγκυρα προετοιμάζεται για νέες ερευνητικές δραστηριότητες.

Ως βήμα ενίσχυσης της διπλωματικής προσπάθειας χαρακτηρίζεται η νέα επίσκεψη express αύριο και μεθαύριο στις πρωτεύουσες των δύο κρατών του προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. Γερμανού Χάικο Μάας λίγο πριν από το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ε.Ε,, όπου αναμένεται ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας της Ενωσης Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη εικόνα σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω του κρεσέντο των παραβατικών ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

Κρίσιμη ημερομηνία
 Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, αφού υπολογίσιμος αριθμός χωρών είναι «αρνητικές» στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα, με την οποία έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά, εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Πάντως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις αναμένονται να συγκεκριμενοποιηθούν (και αν) μόνο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. που αναμένεται να συγκληθεί 24-25 Σεπτεμβρίου. Ο Γερμανός υπουργός πέραν των Ελληνοτουρκικών θα συζητήσει με το Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, την κατάσταση στη Λιβύη, και τις έκνομες, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες ενέργειες του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ολα ανοιχτά

Αξίζει να επισημανθεί ότι αν προχωρήσουν τα κατευθυνόμενα από το Βερολίνο βήματα διαλόγου των δύο χωρών (η Αθήνα διά στόματος του πρωθυπουργού έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της), τότε προφανώς οι όποιες κυρώσεις στην Αγκυρα θα παγώσουν. Επίσης είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η στάση της Κύπρου, αφού το μεν γεωτρητικό πλοίο «Γιαβούζ» παράνομα εξακολουθεί να ενεργεί μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ στο θαλασσοτεμάχιο 6 νδ της Πάφου (τουλάχιστον μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου) ενώ το ερευνητικό-σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» κινείται στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Αμμοχώστου (κατεχόμενη περιοχή) και διεξάγει έρευνες στα οικόπεδα 2 κα 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υψηλοί τόνοι

Από την άλλη πλευρά η Αγκυρα διατήρησε τις τελευταίες εβδομάδες υψηλούς τόνους παρουσίας και ενεργειών μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το «μέσα-έξω» του ερευνητικού-υδρογραφικού πλοίου «Ορουτς Ρέις», ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, προχώρησε στην τεμενοποίηση της ιστορικής «Μονής της Χώρας» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα προσπάθησε να «κεφαλαιοποιήσει» διεθνώς και οικονομικά την ανακάλυψη του κοιτάσματος των 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή «TUNA-1»/ΔOYNABHΣ στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον στην αναφορά του ο Ερντογάν επέμενε ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο για την εξεύρεση περαιτέρω φυσικών πόρων. Στα πλαίσια των γενικότερων ψυχολογικών επιχειρήσεων της Αγκυρας, το τελευταίο διήμερο τονιζόταν ότι η Τουρκία δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια από διάφορα κράτη για την ανακάλυψη του κοιτάσματος «SAKARIA», μεταξύ των οποίων το Πακιστάν το Κατάρ, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Μαλαισία, η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και από την Ε.Ε.