Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ δήλωσε ότι «για άλλα πήγαινε η εξεταστική και άλλα βγαίνουν».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως «αποδεικνύεται η υποκρισία του κ. Τσίπρα και ότι η ΕΥΠ επί των ημερών του παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι έπρεπε να έρθει στο φως η υπόθεση Ανδρουλάκη για να αποκαλυφθεί και σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είχε συνεχή ενημέρωση παρότι η ΕΥΠ δεν υπαγόταν τότε στον πρωθυπουργό.

«Αναμένουμε απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει δει να διαψεύδεται η παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ.

«Αν υπάρχει κατηγορηματική διάψευση είμαι έτοιμος να διορθώσω», σημείωσε.

Με αφορμή ερώτηση για σενάρια που κάνουν λόγο για απόπειρα από τον πλευρά της Ρωσίας να επηρεάσουν την Ελλάδα ενόψει εκλογών, είπε πως αυτό που βλέπουμε είναι η πληροφορία ότι υπήρξε το προηγούμενο διάστημα απόπειρα επιρροής σε 24 χώρες από Ρωσία με γενναία χρηματοδότηση. Πρόσθεσε πως για τη χώρα μας είναι γεγονός η δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος επιχείρησε να χτίσει δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη σε ότι αφορά τη θεσμική της διαδικασία», τόνισε ενώ απαντώντας σε παρεμφερές ερώτημα είπε πως «θα κάνουμε εκλογές όπως πάντα και θα είναι ασφαλείς».

Για την ενεργειακή κρίση και τις εισηγήσεις του Δ.Ν.Τ να σταματήσουν οι επιδοτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει την κοινωνία. Η στήριξη θα συνεχιστεί οριζόντια και θα είναι για όλους», διαβεβαίωσε. Είπε επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις της Κομισιόν είναι στην κατεύθυνση που κινείται η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό και πως «δεν συζητάμε για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τους ιδιώτες».

Για όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ σχετικά με το ζήτημα της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολύ αναλυτικά για τη νόμιμη επισύνδεση στη Βουλή και η κυβέρνηση συμβάλει μέσα στα όρια του πλαισίου για να αποσαφηνιστεί η υπόθεση και να εντοπιστούν παθογένειες η αδυναμίες. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ζητήματα των κακόβουλων λογισμικών, πάντοτε με όρους ουσίας και όχι θεάματος.

Για την άποψη στελεχών τη ΝΔ για το απόρρητο είπε ότι «δεν διαπιστώνουμε κανένα απολύτως ρήγμα και όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες και οι διαδικασίες της δημοκρατίας.

Για το αν υπήρξε χρηματοδότηση από τη Ρωσία και των συλλαλητηρίων για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν έχει σχέση η ΝΔ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη όπως και το κυβερνών κόμμα που τάχθηκαν απέναντι στον αναθεωρητισμό και στην αντίληψη που έχει για τη διεθνή νομιμότητα ο πρόεδρος Πούτιν.

«Μάλιστα ορισμένοι θέλαμε να καλλιεργήσουν την λογική των ίσων αποστάσεων για κάποιο διάστημα και τους πήρε χρόνο μέχρι να τοποθετηθούν κάπως πιο καθαρά. Για εμάς δεν υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις απέναντι σε αυτά. Είμαστε πάντοτε με τη νομιμότητα, με τη δημοκρατία, απέναντι σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις», υπογράμμισε.

Για όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις επόμενες εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «πρωθυπουργούς κάνει ο ελληνικός λαός» και πως «ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι να πει κάποια στιγμή όχι μόνο τι δεν θα κάνει αλλά το τι θα κάνει σε ότι αφορά την προοπτική κυβερνησιμότητας της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Εμείς θα διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση όχι κατ ανάγκη με πρόσωπα από ένα κόμμα».

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η Ελλάδα παγίως κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και ανοικτή στο διάλογο.

«Η ζωή μας έχει αποδείξει ότι και στο διπλωματικό πεδίο και σε αυτό της αποτροπής η Ελλάδα μπορεί ψύχραιμα, αποφασιστικά και ανυποχώρητα να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δίκαια», πρόσθεσε.

Τέλος επανερχόμενος στο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είπε ότι δεν αμφισβητείται από πουθενά ότι η επισύνδεση ήταν απολύτως νόμιμη. «Αν κάποιος το αμφισβητεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.