«Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας, που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».

Με αυτή την τοποθέτηση σε κομματική σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «άναψε» φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, έναν μήνα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου και λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό.

Μολονότι η δήλωση αυτή από την πρώτη στιγμή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εμμέσως η κ. Γεννηματά προτείνει στον κ. Μητσοτάκη τον Ευ. Βενιζέλο, το ρεπορτάζ δεν οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση, αν και λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις ο άγραφος κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είναι πως τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έλεγαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δεν «φωτογράφισε» με τη δήλωσή της κάποιον από τους Ευ. Βενιζέλο, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, αν και έχει μιλήσει πριν από λίγες ημέρες θετικά για ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους.

Ηθελε, εξηγούσαν, να δείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής δύσκολα θα στηρίξει υποψηφιότητες όπως της Μαρίας Δαμανάκη ή της Αννας Διαμαντοπούλου. Νεότερες διαρροές, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τη Χαριλάου Τρικούπη, ανέφεραν ότι από το κάδρο των πιθανών υποψηφιοτήτων η κ. Γεννηματά ήθελε να βγάλει μόνο την κ. Δαμανάκη και όχι την κ. Διαμαντοπούλου, των οποίων τα ονόματα έχουν ακουστεί. Και διευκρίνιζαν ότι όπως έχει δηλώσει δημοσίως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η στάση του κόμματος θα είναι θετική.
Η Ν.Δ. δεν προέβη σε κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση σχετικά με τη νέα τοποθέτηση της κ. Γεννηματά. Από την Κουμουνδούρου ωστόσο υποστήριζαν -ανεπισήμως- ότι Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής συνεννοούνται παρασκηνιακά για το όνομα του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά τόσο η Πειραιώς όσο και η Χαριλάου Τρικούπη. Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής διαψεύδουν και τον έτερο ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία να μη συμφωνήσουν στον νέο εκλογικό νόμο, αλλά να συμφωνήσουν στο όνομα του Προέδρου Δημοκρατίας.

Η Πειραιώς μάλιστα επιμένει να διαψεύδει και τη φήμη που «έσπρωξε» στην πολιτική αγορά ο ΣΥΡΙΖΑ από την Παρασκευή, ότι Μητσοτάκης και Γεννηματά συζήτησαν μεταξύ τους και για το όνομα του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ δήθεν ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε συζήτηση για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δε συζήτησε με κανέναν πολιτικό αρχηγό στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου και την Πειραιώς λένε ότι ο κ. Τσίπρας έχει προαποφασίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει όποιον υποψήφιο και να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, πλην του νυν προέδρου κ. Παυλόπουλου, τον οποίο -κατά τη δική τους ανάγνωση- ο κ. Τσίπρας προτείνει με επιμονή για να τον «κάψει».