Με 5 αστέρια και το απόλυτο 10 στα 10 και στις τρεις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης κατάφερε να βραβευτεί το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500 στις δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού Green NCAP.

Από το 2019 ο ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός οργανισμός Green NCAP προωθεί την εξέλιξη αυτοκινήτων που είναι «καθαρά», διαχειρίζονται με αποδοτικό τρόπο την ενέργεια και έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Βασικοί στόχοι του οργανισμού είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η ελαχιστοποίηση των πόρων που απαιτούν τα επιβατικά μέσα μεταφοράς και η μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις δοκιμές που αφορούν στην έκλυση βλαβερών αερίων, που, ως ηλεκτρικό, αναμενόμενα έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία, το 500 κατάφερε να εντυπωσιάσει και με τη συνολικότερη αποδοτικότητα του χάρη στο προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης που χρησιμοποιεί, αλλά και το συγκρατημένο βάρος του.

Παρά την απόδοση των 118 ίππων και τις πολύ καλές επιδόσεις (0-50χλμ/ώρα σε 3,1δλ., 0-100χλμ./ώρα σε 9δλ., τελική ταχύτητα 150χλμ./ώρα), το 500 διατηρεί και μια εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 320χλμ. σε μικτές συνθήκες στον κύκλο WLTP και έως τα 460χλμ. σε αμιγώς αστικές συνθήκες.

Παράλληλα, το ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης 85kW έχει τη δυνατότητα το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της FIAT να μπορεί να ανακτήσει ικανή ενέργεια για 50χλμ. με μόλις 5 λεπτά φόρτισης, ενώ σε 35 λεπτά ολοκληρώνεται η διαδικασία φόρτισης 0-80%.

Επίσης, χάρη στην προηγμένη αρχιτεκτονική του αποτελεί ήδη την ιδανική βάση για την εξέλιξη καινοτόμων εφαρμογών, όπως τα δίκτυα V2G (Vehicle-to Grid) και η επαγωγική φόρτιση που αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλουν περεταίρω στη βελτίωση της ηλεκτροκίνησης.