Αν δεν είχε γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία η ταινία «Μην κοιτάς ψηλά» (Don’t look up) από δημοφιλή πλατφόρμα, ίσως τώρα δεν θα ασχολείτο ο διεθνής Τύπος με το επικείμενο πέρασμα ενός τεράστιου αστεροειδή από τη διαστημική γειτονιά μας.

Η «επίσκεψη» του αστεροειδή, πάντως, δεν αποτελεί σενάριο φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα, και όπως διευκρινίζει η NASA, ενδέχεται να είναι «δυνητικά απειλητική» για τον πλανήτη μας. Ο μεγάλος αστεροειδής με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και θα περάσει στις 18 Ιανουαρίου με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Οπως τονίζουν οι αστρονόμοι, ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 1994 και, όπως υπολόγισαν, είχε πλησιάσει και στο παρελθόν τη Γη -σε μικρότερη μάλιστα απόσταση-, αλλά δεν θα ξαναβρεθεί κοντά στον πλανήτη μας αυτόν τον αιώνα. Το ουράνιο σώμα συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ηλιο κάθε 572 μέρες. Οι επιστήμονες της NASA κατατάσσουν αυτόν τον τεράστιο βράχο στους «δυνητικά επικίνδυνους» λόγω της μεγάλης διαμέτρου του (άνω των 140 μέτρων), αλλά και γιατί περνά από τη Γη σε σχετικά κοντινή απόσταση – μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ηλιο.

Η Τέχνη αντιγράφει τη ζωή, και στη δημοφιλή ταινία «Dont look up», ένας καθηγητής αστρονομίας ανακαλύπτει έναν τεράστιο κομήτη που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Το παρελθόν της Γης αλλά και των άλλων πλανητών έχει να διηγηθεί πολλές παρόμοιες ιστορίες καταστροφών. Κομήτες, αστεροειδείς, μετεωρίτες έχουν αφήσει τα ίχνη τους στον πλανήτη μας. Εχει υπολογισθεί ότι πάνω από 300.000 αστεροειδείς με διάμετρο ενός χιλιομέτρου εισέρχονται στην τροχιά της Γης. Λίγοι έχουν μεγαλύτερη διάμετρο και αποτελούν σαφή απειλή κατά του πλανήτη μας.

Στις 30 Ιουνίου του 1908, ένα τεράστιο φλεγόμενο ουράνιο σώμα έπεσε στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας και προφανώς εξερράγη λίγο πάνω από το έδαφος, καταστρέφοντας μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Tο ουράνιο σώμα πιθανότατα ήταν το τμήμα του κομήτη «Ενκε».

Σε κοσμική καταστροφή οφείλεται κατά την επικρατούσα θεωρία η εξαφάνιση των δεινοσαύρων ανάμεσα στην Κρητιδική και την Τριτογενή περίοδο (πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια). Την πτώση του αστεροειδούς ακολούθησε ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που προκάλεσε τον αφανισμό των τεράστιων ερπετών, αλλάζοντας ριζικά την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.