Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι τα μοναδικά που σίγουρα θα  ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Σε ότι έχει να κάνει με την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει τη Δευτέρα παρά τα όσα λέγονται. Και αυτό γιατί την Παρασκευή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για αυτό τον λόγο και εκτιμώντας τα επικαιροποιημένα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας θα εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά. Μέχρι τότε δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Σε ότι έχει να κάνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια την άλλη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει νέα σύσκεψη στην επιτροπή για το πότε θα ανοίξουν και δεν θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις νωρίτερα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στα σχολεία:

– Διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης: Στο πλαίσιο της αποφυγής συνωστισμού τόσο των μαθητών όσο και των γονέων στις πύλες εισόδου των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πρότεινε στην επιτροπή την προσέλευση αλλά και την αποχώρηση των μαθητών με λίγη ώρα διαφορά ανά τμήμα. Οι ώρες θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολικού κτιρίου, επομένως πολύ πιθανόν να μην είναι οι ίδιες σε όλα τα σχολεία. Μελετάται το σενάριο αν, για παράδειγμα, κάποιο σχολείο διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό εισόδων-εξόδων να μην είναι απαραίτητη η διαφορετική ώρα προσέλευσης. Αντίθετα, σε σχολεία που διαθέτουν μία είσοδο να διαφοροποιηθεί η ώρα προσέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα διαχειριστούν τα σχολεία το συγκεκριμένο μέτρο.

– Rapid tests για εκπαιδευτικούς: Σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν δωρεάν να υποβληθούν σε rapid tests. Με μία ηλεκτρονική αίτηση, θα δηλώνουν την επιθυμία τους να υποβληθούν στο τεστ και στη συνέχεια θα ενημερώνονται μέσω μηνύματος στο κινητό για το πού θα διεξαχθεί το τεστ. Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 386 σημεία ελέγχου. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, συμπληρωματικό του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό και την ανίχνευση κρουσμάτων εντός του σχολικού χώρου.

– Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ: Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες και τα μέτρα του ΕΟΔΥ για υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των σχολικών χώρων, ενέργειες για αποφυγή συνωστισμού, προσεκτικό καθαρισμό των αιθουσών. Μεταξύ των οδηγιών, ο ΕΟΔΥ προτείνει οι μαθητές του ενός τμήματος να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα τμήματα και να μη γίνονται αλλαγές αιθουσών αν δεν κρίνεται απαραίτητο.