Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, τονίζοντας ότι «αυτοί που διέταξαν την επίθεση» πρέπει τώρα να δικαστούν.

Δικαστήριο στη Χάγη ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων εκείνη την περίοδο.

Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους -δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης-, καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος- θα είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Από την πλευρά του ο σύμβουλός του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι «κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους» θα διερευνηθεί και «θα οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα».

«Μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, ότι κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους θα τεκμηριώνεται, θα ερευνάται και θα καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Ποντολιάκ στο Reuters.