Καμία διάθεση να ανοίξει από τώρα το Eurogroup την επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτό είπαν και ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα την μετα-Μνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, όπου οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν για πιθανή αστοχία στο πρωτογενές πλεόνασμα λόγω των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεδομένης της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, οι περαιτέρω κινήσεις των εταίρων αναμένονται μετά το καλοκαίρι.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε λιτά πως το Eurogroup θα εξετάσει σήμερα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τις προκλήσεις που απομένουν, και «θα επιστρέψει» στο τραπέζι με την νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά του ανέφερε πως η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους θα γίνει «εν ευθέτω χρόνο» και επί πολύ συγκεκριμένων προτάσεων.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξελλες, ότι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018. Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί. «Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.

Μήνυμα πως η Κομισιόν είναι πολιτικά ουδέτερη και συνεπώς δεν θα συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη επιείκεια σε κυβέρνηση ΝΔ έστειλε λίγες ώρες νωρίτερα η εκπρόσωπος των Βρυξελλών, Μίνα Αντρέεβα.