Νέο ΕΦΚΑ, με διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα που θα έχουν και αρμοδιότητες διοικητή, αλλά και με 600 νέες προσλήψεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, δημιουργεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο που πήρε χθες το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ΕΦΚΑ είναι πρωταθλητής με 48% στα παράπονα των πολιτών για το Δημόσιο, είπε ο κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης, πρόσθεσε, είναι ο ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών για ευρωπαϊκού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων, να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων και να γίνει πιο δίκαιος, επιβραβεύοντας πραγματικά τους καλούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Τι αλλάζει

Στο επίκεντρο βρίσκονται 8 μεγάλες παρεμβάσεις, που είναι οι εξής:

1 Δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται στον ΕΦΚΑ επιλεγμένα διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και από το Δημόσιο, με τριετείς συμβάσεις που θα ανανεώνονται για άλλα 3 έτη, δηλαδή συνολικής διάρκειας 6 ετών. Οι αμοιβές των στελεχών θα είναι λίγο υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στο Δημόσιο, αλλά όχι τέτοιες που να προκαλούν, όπως ανέφερε ο υπουργός, και για το λόγο αυτόν θα εφαρμοστεί ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών εφόσον πιάνουν τους στόχους που θα τους ανατίθενται.

2 Προβλέπεται νέα διαδικασία ανάδειξης διοικητή και υποδιοικητών, με επιλογή του υπουργού Εργασίας και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. στο διοικητή, τους υποδιοικητές και τους γενικούς διευθυντές.

3 Δρομολογούνται άμεσα 100 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις 14 μηνών για την έκδοση των συντάξεων ενώ ξεκινούν διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ) με προτεραιότητα τις ειδικότητες, Πληροφορικών και Π.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού.

4 Καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους βάσει στόχων που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση. Προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ συνδεδεμένου και στους υπαλλήλους που εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1555.

5 Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) για υπαλλήλους. Ενδεικτικό είναι ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή/και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων!

6 Προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για τη διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών. Στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Με τη νέα διάταξη η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών).

7 Απλουστεύεται το σύστημα προμηθειών, ώστε οι αγορές αναλώσιμων ανταλλακτικών υλικών να γίνονται άμεσα και να μη χρειάζεται να συνεδριάζει ο ΕΦΚΑ για να εγκρίνει δαπάνες των 300 και 500 ευρώ (π.χ. για ανταλλακτικά Η/Υ, κλιματιστικών κ.λπ.). Η έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κ.λπ. καταργείται.

8 Συστήνεται Εταιρία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Ο φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο. Η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.