Η περιπέτεια του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία συνεχίζεται, με τον Σέρβο τενίστα να παραμένει σε ξενοδοχείο που προορίζεται για μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για την παραμονή τους στη χώρα.

Η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας, ενώ η οικογένεια του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο έδωσε συνέντευξη τύπου σε σερβικά μέσα σχετικά με το ζήτημα. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο πατέρας του, Σερτζάν, η μητέρα του, Νταϊάνα, ο αδερφός του, Τζόρτζε, καθώς και ο θείος του, Γκόραν.

Κατά τη διάρκεια αυτής, διαβάστηκε το πρώτο μήνυμα του Νόβακ Τζόκοβιτς από τη στιγμή της κράτησής του. Στο μήνυμά του, ο «Νόλε» απευθύνθηκε στον αδερφό του, Τζόρτζε λέγοντας πως «ο Θεός τα βλέπει όλα. Η ευλογία μου είναι πνευματική, η δικιά τους είναι υλική», όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ που ήταν παρόντα στη συνέντευξη Τύπου.

Ο πατέρας του Τζόκοβιτς εμφανίστηκε εξαγριωμένος με την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο γιος του, κατηγορώντας τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.

«Θα ήθελα να πω κάτι για αυτό τον τρόπο που ζει ο γιος μου. Η Σερβία είναι ο Νόβακ και ο Νόβακ είναι η Σερβία. Έτσι πολεμούν την Σερβία και τον Νόβακ. Αυτός ο άνδρας, ο Σκοτ Μόρισον του οποίου το όνομα μιλάει από μόνο του, τόλμησε να επιτεθεί στον Νόβακ. Θέλησαν να τον ταπεινώσουν χωρίς καν αυτός να συμμετάσχει και να τον ρίξουν στα γόνατα. Και όχι μόνο αυτόν αλλλά ολόκληρη τη Σερβία. Είμαστε ένας περήφανος λαός που ποτέ δεν έχει επιτεθεί σε κανένα και απλά υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας.

Αυτή είναι η περηφάνια μας και αυτό κάνει ο Νόβακ αυτή τη στιγμή με την συμπεριφορά του προς τους Αυστραλούς και τη χώρα που βρίσκεται. Οι Σέρβοι είναι περήφανοι και είμαστε περήφανοι για τον Νόβακ, τα ιδανικά του και βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ. Αυτή η πολιτική ολιγαρχία δεν θα περάσει σε εμάς. Αυτοί οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν τίποτα γιατί δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τον αθλητισμό.

Ο Νόβακ θα κέρδιζε το Αυστραλιανό Όπεν, γιατί απλά είναι ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο αλλά δεν γίνεται στην Αυστραλία να νομίζουν πως όλα τους ανήκουν. Ο κόσμος έχει 8 δις ανθρώπους και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από αυτούς και ο Νόβαν δείχνει πως είναι μέλος του ελεύθερου κόσμου για πάνω από 20 χρόνια. Ο Χριστός σταυρώθηκε και αυτό προσπαθούν να κάνουν στον Νόβακ, να τον σταυρώσουν. Είναι κρίμα να τα κάνουν αυτά στον Νόβακ αλλά θα τα καταφέρει όπως έχουμ κάνει όλοι μας.

Ο Νόβακ θα παλέψει όπως κάναμε και εμείς και εμείς οι Σέρβοι και όσοι είμαστε από τα Βαλκάνια λέμε ότι ο Νόβακ είχε ειδική ιατρική άδεια. Ο Νόβακ δεν νίκησε αλλά και άλλοι 26 έκαναν το ίδιο. Ο Νόβακ έδωσε τα ίδια χαρτιά όπως όλοι. Δεν υπήρξε πρόβλημα απλά ήθελαν να τον μειώσουν. Θα μπορούσε να πει απλά ότι δεν θα πήγαινε αλλά στάθληκε στην φυλακή.

Δεν είναι υπό κράτηση, είναι στη φυλακή. Του πήραν τα πάντα εκτός από το τηλέφωνό του. Δεν μπορεί να πλυθεί ή να αλλάξει. Είναι φυλακισμένος αυτών των αχρείων, ντροπή τους. Όλος ο ελεύθερος κόσμος ας σηκωθεί γιατί δεν πρόκειται για μία μάχη ανάμεσα στον Νόβακ ή την Σερβία αλλά απέναντι στον ελεύθερο κόσμο των 7 δισεκατομμυρίων, της ελευθερίας λόγου και την ελεύθερης έκφρασης. Ο Νόβακ δεν πήγε κόντρα σε κανένα νόμο. Νόβακ είμαστε μαζί σου», είπε ο Σερτζάν Τζόκοβιτς.

Η μητέρα του Νόβακ Τζόκοβιτς, Νταϊάνα, ήταν πιο μετρημένη στην τοποθέτησή της. «Είναι δύσκολο για εμένα όλο αυτό. Κανείς δεν αξίζει αυτή την αντιμετώπιση, ειδικά ο Νόβακ. Είναι μία πολιτική κόντρα που δεν μπορεί να ελέγξει ο Νόβακ, είναι ένα σκάνδαλο. Το να τον βάζουν σε βρώμικα ξενοδοχεία, να μην έχει επαφή μαζί μας και να του συμπεριφέρονται έτσι. Είναι μία πολιτική επίθεση προς τον Νόβακ για να μην είναι ο καλύτερος που έχει υπάρξει. Είναι νικητής στα μάτια μου. Είναι ένας μαχητής που αλλάζει τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι θα μείνει ψυχικά δυνατός και δεν θα χάσει τα φτερά του. Θα τον στηρίζουμε και θα προσευχόμαστε γι αυτόν. Μείνε ο εαυτός σου Νόβακ».

Οι δικηγόροι του Νόβακ Τζόκοβιτς έχουν καταθέσει ένσταση στην απόφαση των αυστραλιανών αρχών, προκειμένου ο Σέρβος τενίστας να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open μετά την απόρριψη της αίτησης χορήγησης άδειας εισόδου στη Μελβούρνη.

Πάντως, σύμφωνα με σερβικά μέσα, το δικαστήριο ενέκρινε την προσωρινή παραμονή του Σέρβου στη Μελβούρνη μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (10/1). Συγκεκριμένα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν μπορεί να απελαθεί από τη χώρα μέχρι τις 4 μμ της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου.

Προς το παρόν δεν του έχει δοθεί ελευθερία κινήσεων,  κάτι που έχει προκαλέσει πρωτοφανή εκνευρισμό στη Σερβία.

Αναμένεται πλέον να δούμε αν ο Τζόκοβιτς θα αποδεχθεί την προσωρινή άδεια παραμονής που έλαβε ή θα αποφασίσει να επιστρέψει άμεσα στο Βελιγράδι. Στη Σερβία ισχυρίζονται πως πρόκειται για μια απόφαση-κοροϊδία.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές του Νόβακ Τζόκοβιτς συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή που βρίσκεται ο Σέρβος στην Αυστραλία, διαδηλώνοντας υπέρ του. Οι υποστηρικτές του Σέρβου τενίστα εμφανίστηκαν με κεριά στα χέρια και σέρβικες σημαίες στους ώμους.

Μάλιστα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πλησίασε στο παράθυρο του δωματίου όπου κρατείται και έστειλε την αγάπη του προς τους διαδηλωτές.

Ο έτερος κορυφαίος τενίστας, Ραφαέλ Ναδάλ, πάντως, «άδειασε» τον συναθλητή του για την άρνησή του να εμβολιαστεί και να συμμορφωθεί στους όρους διεξαγωγής των αγώνων.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι καλό. Δεν έχω όλη την εικόνα για να έχω ξεκάθαρη άποψη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πολύς κόσμος υποφέρει τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι λογικό ο κόσμος εδώ στην Αυστραλία να έχει ενοχληθεί γιατί έχει περάσει πολλά και σκληρά lockdown. Κάποιοι δεν μπορούν καν να ταξιδέψουν στην Μελβούρνη από τη χώρα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό και να εμβολιαστούμε. Αρκετά υπέφερε ο κόσμος. Πέρασα κορονοϊό και έχω εμβολιαστεί δύο φορές. Αν το κάνεις, δεν θα έχεις πρόβλημα να αγωνιστείς εδώ. Είναι ξεκάθαρο» είπε αρχικά ο Ναδάλ.

Τι έχει προηγηθεί

Η αίτηση για βίζα που υπέβαλε στις αυστραλιανές αρχές ο Νόβακ Τζόκοβιτς κρίθηκε άκυρη, και ο Σέρβος τενίστας παραμένει σε ξενοδοχείο-κέντρο για μετανάστες, στην περιοχή Κάρλτον. Νωρίτερα, ο κορυφαίος τενίστας βρέθηκε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στην κράτησή του, καθώς έφτασε στην χώρα με ιατρική εξαίρεση για να συμμετάσχει στο Australian Open που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου, όμως δεν είχε κάποιο ή κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα (πιστοποιητικό εμβολιασμού) για να την υποστηρίξει με αποτέλεσμα να μην του χορηγηθεί visa παραμονής.

Οι αρχές της Μελβούρνης τον μετέφεραν από το αεροδρόμιο Τουλαμαρίν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κάρλτον, με media της χώρας να υποστηρίζουν ότι σε αυτό το ξενοδοχείο μένουν 46 μετανάστες, αρκετοί από αυτούς για εννέα-δέκα χρόνια. Δημοσιογράφος του Guardian Australia δημοσίευσε και μερικές φωτογραφίες, στις οποίες φαίνονται τα μηνύματα “περάστε εντός, ελεύθερα βασανιστήρια” και “30 άνθρωποι βασανίζονται για 3089 ημέρες, όλοι τους κάτω από 35 ετών” στον τοίχο και σε μία ξύλινη επιφάνεια.

Αυτό που ακουγόταν ως φήμη την τελευταία ώρα, είναι πλέον γεγονός. Οι αρχές της Βικτόρια απέρριψαν την visa του Νόβακ Τζόκοβιτς και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την Αυστραλία στην διάρκεια της ημέρας, την ώρα που οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα καταθέτουν έφεση ώστε ο Νόλε να μείνει στην Μελβούρνη και να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open.

Ο Τζόκοβιτς και οι άνθρωποί του (προπονητής, φυσιοθεραπευτής κτλ.) έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (5/1) στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν, χωρίς να έχουν όμως τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Σέρβος είχε πάρει ιατρική εξαίρεση, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε προαναγγείλει την αυστηρή εξέτασή της και τελικά, μετά από σχεδόν εννέα ώρες στις οποίες συνέβησαν πολλά, η απόφαση για την απόρριψη της visa έκλεισε (;) την υπόθεση σύμφωνα με την ιστοσελίδα theage.com και τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Πολ Σάκαλ.

Από τη στιγμή που οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς έχουν αναλάβει δράση, η λογική λέει ότι ίσως υπάρχουν κάποιες πιθανότητες ανατροπής, ελάχιστες ενδεχομένως καθώς φαίνεται πως οι Αυστραλοί είχαν σχεδιάσει τις κινήσεις τους πριν από την άφιξη του Σέρβου στην χώρα.

Το χρονικό της κράτησης του Σέρβου τενίστα

Οι αυστραλιανές Αρχές, έπειτα και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισαν να μην του παρέχουν βίζα για παραμονή στη χώρα, όπου θα διεξαχθεί το Australian Open, ένα σημαντικό τουρνουά και μέρος του Gran Slam.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία θεωρώντας ότι με την «ιατρική εξαίρεση» για το εμβόλιο που είχε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο αυτές τις ώρες βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, με τις Αρχές να μην του επιτρέπουν την είσοδο.

Ο Σέρβος προσγειώθηκε στο Tullamarine – το διεθνές αεροδρόμιο της Μελβούρνης – στις 23:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), αλλά τον περιμένει μια μακρά νύχτα, μετά την ειδοποίηση των Αρχών για λανθασμένη βίζα που παρουσίασε η ομάδα του παίκτη.

Το tweet που δημοσίευσε η Τζάαλα Πάλφορντ, μεταβατική υπουργός αθλητισμού της πολιτείας της Βικτόρια, χρονολογείται από εκείνα τα λεπτά.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών», έγραψε.

Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι αρχές της Βικτώριας -όπως δήλωσε η υπουργός- αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη βίζα του τενίστα. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα The Age, ο Νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σε δωμάτιο αεροδρομίου μέχρι τουλάχιστον τις 01:15 π.μ. τοπική ώρα

Και οι ερωτήσεις αφορούσαν την τεκμηρίωση για την αίτηση εξαίρεσης, η οποία δεν ήταν επαρκής: δεν είναι σαφές εάν μια λοίμωξη από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες – η οποία υποπτεύεται ότι μπορεί να δικαιολογεί την εξαίρεση του παίκτη – είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η είσοδος στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.