Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 60 ετών. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, καθορίζονται οι λεπτομέρειες του υποχρεωτικού εμβολιασμού που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 16 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση του μέτρου, πάντως, οδήγησε περισσότερους από 20.000 πολίτες άνω των 60 ετών να προγραμματίσουν το ραντεβού τους με την… «Ελευθερία», δεκαπλασιάζοντας τα ραντεβού αυτών των ηλικιακών ομάδων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού θα εμβολιάζονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και τη 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Υποχρέωση εμβολιασμού δεν έχουν:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια. Επίσης, στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν εμπίπτουν οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό, δηλαδή οι υγειονομικοί όλων των δομών υγείας, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι εργαζόμενοι σε δομές για ΑμεΑ.

Το πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου όπως προβλέπεται, ειδικά για τον συγκεκριμένο μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από τη 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Για το μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού φάνηκε να αποδίδει τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, σε ένα 24ωρο από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προγραμματίστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες 60 ετών και πάνω. Η αύξηση είναι αξιοσημείωτη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες πριν ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα τα ραντεβού για τους πολίτες αυτούς ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 2.600 την ημέρα. Λίγες ώρες αργότερα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του, τα ραντεβού ανέβηκαν στις 20.000. Υπενθυμίζεται ότι ανεμβολίαστα είναι περίπου 520.000 άτομα άνω των 60 ετών, με τη μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» να εντοπίζεται σε εκείνους από 80 ετών και πάνω αλλά και στην πενταετία 60 έως 64 ετών, που είναι, μάλιστα, κινητική, με ορισμένους πολίτες ακόμη και να εργάζονται.