Η AirBnb, άλλωστε, είναι και ο κύριος λόγος που το Κουκάκι, για παράδειγμα, έχει γίνει… ανάρπαστο μεταξύ των επενδυτών, με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν στη σχετική έρευνα της RE/MAX Ελλάς ετήσια αύξηση 55,5%.

Τα… πάνω της φαίνεται να ξαναπαίρνει η κτηματαγορά στο κέντρο του Πειραιά, με τις τιμές πώλησης των ακινήτων στην περιοχή να καταγράφουν αύξηση 73% σε σύγκριση με πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, τα πωλητήρια στα σπίτια – παλαιότερα της 5ετίας – ξεκινούν σήμερα από 1.300 ευρώ/τ.μ., για να «αγγίξουν» έως και τα 1.900 ευρώ/τ.μ., όταν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο διατίθεντο προς πώληση ακόμη και στο μισό, ήτοι στα 750 ευρώ/τ.μ. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τα νεόδμητα, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 65% (από 2.150 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.300 ευρώ/τ.μ. πέρυσι). «Ο Πειραιάς πλέον ακολουθεί την πορεία όλων των κεντρικών περιοχών της χώρας», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο επικεφαλής της RΕ/ΜΑΧ Properties investment, κ. Γιάννης Ζιάβρας, υπενθυμίζοντας πως τα πωλητήρια στην επίμαχη κτηματαγορά είχαν διατηρηθεί χαμηλότερα εν συγκρίσει με εκείνα, για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας.

Δίνουν… τόνο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εγχώριο real estate δέχεται το τελευταίο διάστημα ώθηση τόσο από τη «Χρυσή Βίζα» όσο και από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η AirBnb, άλλωστε, είναι και ο κύριος λόγος που το Κουκάκι, για παράδειγμα, έχει γίνει…
ανάρπαστο μεταξύ των επενδυτών, με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν στη σχετική έρευνα της RE/MAX Ελλάς ετήσια αύξηση 55,5%. Ειδικότερα, ένα διαμέρισμα άνω της 5ετίας πωλείται σήμερα από 1.400 ευρώ/τ.μ. έως και 2.150 ευρώ/τ.μ. έναντι 900 ευρώ/τ.μ. έως και 1.650 ευρώ/τ.μ. πέρυσι. «Ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες, έχουν πλέον βασική επενδυτική επιλογή το προϊόν, που λέγεται ακίνητο, ενώ όσο απομακρύνεται η χώρα από τα απόνερα της κρίσης ολοένα και περισσότεροι θα είναι εκείνοι, τόσο από Ελλάδα, όσο και από εξωτερικό, που θα αγοράζουν ή θα ενοικιάζουν ακίνητα, με στόχο μελλοντικά επενδυτικά οφέλη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα και προστίθεται: «Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει οι αυξημένες αποδόσεις, που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα, αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς τις αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate».

Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Golden Visa», τα βλέμματα των επενδυτών συγκεντρώνουν ως επί το πλείστον τα νότια και βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, με το Κάτω Ελληνικό, την Κηφισιά και τη Βούλα να κρατούν στην επίμαχη μελέτη τα… ηνία των αυξήσεων με 42%, 39% και 35% αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά, τα πωλητήρια για παλαιότερα ακίνητα ξεκινούν σήμερα από 1.600 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά και από 2.700 ευρώ/τ.μ. σε Κάτω Ελληνικό και Βούλα έναντι 1.150 ευρώ/τ.μ., 1.900 ευρώ/τ.μ. και 2.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα πέρυσι.

Πανελλαδικά

Στο σύνολο της χώρας, πάντως, η αγορά εμφανίζει αύξηση κατά μέσο όρο 7,3%, με την RE/MAX Ελλάς να υπογραμμίζει ότι «η άνοδος έρχεται ως φυσική συνέχεια της περυσινής σταθεροποίησης των τιμών με αυξητικές τάσεις, γεγονός που επιβραβεύει όλους όσους επέλεξαν στη μεταβατική περίοδο της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια να επενδύσουν στην κτηματαγορά, με πολλαπλά οφέλη και επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε συμβεί και πριν την κρίση».