Έχει θεσπιστεί η άποψη ότι το φεγγάρι είναι ο μόνος δορυφόρος που έχει ο πλανήτης μας. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες προτείνουν ότι η Γη έχει άλλα «μίνι-φεγγάρια”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άλλα φεγγάρια είναι μικροί αστεροειδείς που έχουν συλληφθεί στην τροχιά του πλανήτη. Λόγω του μεγέθους τους 1 έως 2 μέτρων, μετακινείται γρήγορα από την τροχιά της Γης, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί. Έως σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα μίνι φεγγάρι. Οι συγκεκριμένοι βράχοι εκτοξεύονται πίσω στο διάστημα αφού εμφανιστούν στον ουρανό.

Ευρήματα της μελέτης

«Αυτοί οι αστεροειδείς έρχονται προς τη Γη από την κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία μέσω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τον Ήλιο και τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο δρ Robert Jedicke, επικεφαλής συγγραφέας, με έδρα το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

«Η πρόκληση έγκειται στην εύρεση αυτών των μικρών αντικειμένων, παρά την εγγύτητά τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη έγινε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων και δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Astronomy and Space Sciences. Σύμφωνα με αυτούς, αυτό θα μπορούσε να δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κύκλο ζωής των αστεροειδών.

Η μελέτη ανέφερε και το πρώτο μίνι φεγγάρι παρατηρήθηκε πριν από 12 χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανίχνευσαν οποιοδήποτε φυσικό αντικείμενο να περιστρέφεται γύρω από τη Γη εκτός από τη Σελήνη. Ο αστεροειδής που μαγνητίστηκε από τη βαρύτητα του πλανήτη αποδείχθηκε ένα μεγάλο εύρημα.

Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι η νέα τεχνολογία των τηλεσκοπίων LSST, θα μπορούσε να τους βοηθήσει σημαντικά να εντοπίζονται παρόμοια αντικείμενα σε τακτική βάση. Εάν αυτό συμβεί, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τα μίνι-φεγγάρια και να χρησιμοποιήσουν τις ανακαλύψεις τους ως βάση για τις κινήσεις των αστεροειδών στο ηλιακό σύστημα.

Σχετικά με το Mini Moons
«Τα μίνι-φεγγάρια που περνούν σημαντικό χρονικό διάστημα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας επιτρέπουν να μελετήσουμε την πυκνότητα αυτών των σωμάτων και των δυνάμεων που δρουν εντός αυτών και να λύσουμε αυτό το μυστήριο”, δήλωσε ο Δρ. Mikael Granvik, επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Luleå στη Σουηδία και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, ο οποίος επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν αν οι αστεροειδείς είναι μείγματα άμμου, μονολιθικοί βράχοι, ή ένα μίγμα και των δύο.

Οι βράχοι ονομάζονται «προσωρινά συλληφθέντες σε τροχιά» ή TCO, και «προσωρινά συλληφθέντες «περαστικοί”» Flybys ή TCF από τους ερευνητές. Ο πρώτος ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη. Από την άλλη πλευρά, ο τελευταίος απλώς μένει στην τροχιά του πλανήτη για λίγο πριν συνεχίσει την πορεία του.