Ο Δημήτρης Ψάλτης από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής

Με αφορμή την πρώτη εικόνα της Μαύρης Τρύπας από το μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων, για την οποία κομβικό ρόλο είχε ο απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Ψάλτης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, δήλωσε:

«Το ΑΠΘ προσπαθεί να παρακολουθεί την εξέλιξη των αποφοίτων του διαρκώς, ακόμη και μετά την πάροδο πολλών χρόνων από τη λήψη του πτυχίου. Οι επιτυχίες τους είναι πολλές και συχνά ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.

Μας κάνουν περήφανους και λειτουργούν ως φωτεινά παραδείγματα για τους τωρινούς φοιτητές. Το ΑΠΘ αισθάνεται συγκίνηση για τη λαμπρή σταδιοδρομία των αποφοίτων του και την προσφορά τους στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα.

Συγχαίρει τον Καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ, Δημήτρη Ψάλτη, για τη σπουδαία συμβολή του στην πρώτη απεικόνιση μιας Μαύρης Τρύπας. Περιμένουμε και νέες εικόνες που αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις».

Ο Δημήτρης Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Γι’ αυτό το σκοπό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

Αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός δήλωσε: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Ο Δημήτρης Ψάλτης από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

Ο κ. Ψάλτης ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του. Με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέπτυξε τα τεστ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ πραγματοποιεί. Επίσης έχει αναπτύξει αλγόριθμους προσομοίωσης σε υπολογιστές, που προέβλεψαν εκ των προτέρων πώς θα μοιάζουν οι πρώτες εικόνες από τις μαύρες τρύπες.