Οταν τον Μάρτιο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή των lockdown στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως η φετινή 4η Ιουλίου -δηλαδή σήμερα- θα ήταν η «Μέρα Ανεξαρτησίας από τον κορονοϊό».

Ακόμη και οι πιο καλόπιστοι δεν θεωρούν ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Εως το τέλος Ιουνίου μόνο το 47% των Αμερικανών είχε εμβολιαστεί πλήρως (περίπου 155 εκατομμύρια), ενώ τουλάχιστον ένα εμβόλιο είχαν κάνει 180 εκατομμύρια σε σύνολο 324 εκατομμυρίων αμερικανικού πληθυσμού.

Ακόμη κι έτσι οι επιδόσεις του νέου προέδρου φαντάζουν καλύτερες από εκείνες του προκατόχου του, από τον οποίο διαφοροποιήθηκε σε σημαντικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Σε αρκετά άλλα όμως ο Μπάιντεν αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Ειδικά στα ζητήματα της μετανάστευσης και της παγκόσμιας αντιμετώπισης της Covid-19 η νέα κυβέρνηση βαδίζει στα ίχνη της προηγούμενης, καθιστώντας το «America First» επίσημο δόγμα και του Δημοκρατικού Λευκού Οίκου. Στα μέσα Απριλίου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το πλαφόν των 15.000 προσφύγων που δικαιούνται να μπουν στις ΗΠΑ, αθετώντας μια βασική προεκλογική του δέσμευση. Φέρεται μάλιστα να… αποπήρε τον υπ. Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, όταν ο τελευταίος τον παρακάλεσε να ανοίξει λίγο τη στρόφιγγα για να βρουν άσυλο τουλάχιστον οι ανήλικοι που συνωστίζονται στα σύνορα με το Μεξικό: «Γιατί με ενοχλείς με αυτό το πράγμα;» του απάντησε ο πρόεδρος σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ αργότερα έστειλε σε ειδική αποστολή στη Γουατεμάλα την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να προτρέψει τους φτωχούς Κεντροαμερικανούς… «Μην έρχεστε στις ΗΠΑ!».

Εμβόλια και Μπάιντεν

Κάτι ανάλογο συνέβη με την παγκόσμια διανομή των εμβολίων. Ακόμη και όταν φάνηκε πως οι ΗΠΑ είχαν επάρκεια για να αντεπεξέλθουν στην εγχώρια ζήτηση, επί εβδομάδες ο Μπάιντεν αρνούνταν να εξαγάγει το πλεόνασμα στις φτωχές χώρες. Δεν έδινε καν το «πράσινο φως» για να φύγουν οι δόσεις της AstraZeneca, που δεν ήταν πλήρως εγκεκριμένες στις ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή άλλαξε στο τέλος Απριλίου, όταν ο Μπάιντεν δέχθηκε ένα επείγον τηλεφώνημα από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ακόμη όμως και τότε το Politico έγραψε πως ο Λευκός Οίκος και η NSA προσπάθησαν παρασκηνιακά να θέσουν προσκόμματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Υγείας και της USAID, μπλοκάροντας τις εξαγωγές εμβολίων. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, την ίδια «τσιγγουνιά» με τις ΗΠΑ επέδειξαν όλες οι χώρες του G7 στην πρόσφατη σύνοδο της Κορνουάλης, τάζοντας ένα μόνο μικρό κλάσμα των εμβολίων από αυτά που χρειάζονται η Αφρική και άλλες φτωχές χώρες (περίπου 1 δισεκατομμύριο έως το τέλος του 2022). Η συμπεριφορά αυτή επικρίθηκε από τον ΠΟΥ και τους Αφρικανούς.

» ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΩΠΑ και Μπάιντεν

Ενα άλλο πεδίο στο οποίο ο Μπάιντεν ευθυγραμμίστηκε με τον Τραμπ ήταν η διατήρηση επ’ αόριστον των τιμωρητικών δασμών στην Κίνα. Συνοψίζοντας λοιπόν και επεκτείνοντας, θα λέγαμε ότι ο 46ος πρόεδρος εξακολούθησε να εφαρμόζει το υγειονομικό πρωτόκολλο Title 42 για να διώξει αιτούντες άσυλο από τη χώρα, αρνήθηκε να μοιραστεί στην πράξη την τεχνολογία παρασκευής εμβολίων με ξένα κράτη και εταιρίες (μολονότι λάνσαρε την ιδέα της προσωρινής αναστολής των πατεντών για την εξάλειψη της πανδημίας) και του πήρε εβδομάδες για να άρει την απαγόρευση εξαγωγής πρώτων υλών για εμβόλια, που είχε ζωτική ανάγκη η Ινδία.

Θα ήταν βεβαίως άδικο να μην αναγνωριστεί στον Μπάιντεν η εγκατάλειψη της απομονωτικής πολιτικής Τραμπ σε σειρά διεθνών θεμάτων, όπως η επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η ανάκληση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το γεφύρωμα του χάσματος με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η κατάργηση της ρατσιστικής οδηγίας Τραμπ για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων από συγκεκριμένες χώρες στην αμερικανική επικράτεια και φυσικά η επανέναρξη του διαλόγου με το Ιράν για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015, που εγκατέλειψε μονομερώς ο Τραμπ το 2018.

Απέναντι στον Πούτιν ο Μπάιντεν εγκατέλειψε τις… ερωτοτροπίες του Τραμπ εγκαινιάζοντας ένα καθεστώς «Ψυχρής Ειρήνης», ενώ σε ό,τι αφορά την Κίνα ελάχιστοι γνωρίζουν πως η δημοκρατική διοίκηση όχι μόνο διατήρησε τις προστατευτικές διατάξεις Τραμπ για τον χάλυβα και άλλα μέταλλα, αλλά σε κάποια σημεία τις επαύξησε παρέχοντας μεταξύ άλλων κίνητρα στους καταναλωτές να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, δυσχεραίνοντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Φυσικά, στο εσωτερικό ο Μπάιντεν μπορεί να υπερηφανεύεται για το America Rescue Plan, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ένα οικονομικό πακέτο που επεκτείνει τα εφάπαξ επιδόματα 1.400 δολαρίων και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας 300 δολαρίων τουλάχιστον έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το φιλόδοξο New Deal 1,2 τρισ. για την αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών σε όλα τα επίπεδα (δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, Ιντερνετ κ.λπ.) κέρδισε πρόσφατα τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Δικαστικοί μπελάδες για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Η φετινή 4η Ιουλίου βρίσκει τον Ντόναλντ Τραμπ με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια έχει χάσει την προεδρική καρέκλα, από την άλλη όμως απαλλάχτηκε από τις περυσινές σκοτούρες της πανδημίας, που έβγαλαν στο φως τη διαχειριστική του ανεπάρκεια.

Τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες ο πρώην πρόεδρος θα κληθεί να δώσει μάχη οικονομικής επιβίωσης, καθώς η ποινική δίωξη του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς για οικονομικές ατασθαλίες του Ομίλου Τραμπ, δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει σε αποκλεισμό του τραπεζικού δανεισμού και σε χρεοκοπία! Αν συμβεί, θα είναι ένα κραχ με απρόβλεπτες οικονομικοπολιτικές συνέπειες για τη λαμπερή δυναστεία του real estate.

Ισως γι’ αυτό ο πρώην πρόεδρος έχει σηκώσει με τόσο ζήλο τα μανίκια, με στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, χαϊδεύοντας τα αφτιά των οπαδών του με θετικούς υπαινιγμούς στο αίτημά τους να ξανακατέβει υποψήφιος το 2024.

«Σκληρό ροκ»

Σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο Τραμπ γιόρτασε την εθνική επέτειο με μια ομιλία στη Σαρασότα της Φλόριντα, πολιτείας-κλειδιού για τις αμερικανικές εκλογές, στην οποία επικράτησε με διαφορά 3% έναντι του Μπάιντεν πέρυσι τον Νοέμβριο. Χθες, Σάββατο, εξάλλου, ξαναμίλησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στο Οχάιο -άλλη αγαπημένη του πολιτεία- δείχνοντας πόσο ζεστά έχει πάρει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 για το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, 34 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και 39 από τους 50 κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών. Στις ομιλίες του ο Τραμπ υιοθετεί «σκληρό ροκ» καταγγέλλοντας τον Μπάιντεν για «χαλαρή μεταναστευτική πολιτική (!)», επιμένοντας ότι του πήραν «με νοθεία τις εκλογές» και ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «αφού τις κέρδισε δύο φορές, ίσως να προσπαθήσει να τις κερδίσει και μια τρίτη».