ΟΑΕΔ και Amazon θα αναλάβουν την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στον τομέα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud services) και διττό στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.

Μέσω της νέας αυτής πρωτοβουλίας, ο ΟΑΕΔ διευρύνει το πεδίο συνεργασίας του με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας και αναδεικνύει την αυξημένη έμφαση που δίνεται πλέον στις ψηφιακές δεξιότητες.

Σημειώνεται ότι και τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων.

Η μεταρρύθμιση στην κατάρτιση και τις νέες πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης που θα προωθηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ με πόρους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εκ των οποίων περίπου 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2021.

Για την αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης θα χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα οι κοινές δράσεις του ΟΑΕΔ με την Google, αλλά και την Cisco Hellas.

Νέες δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δράσεις αναμένεται να τρέξουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα τρέξει ο ΟΑΕΔ θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Δυο νέα προγράμματα

Στην υλοποίηση δυο νέων προγραμμάτων για 15.000 ανέργους αναμένεται να ενεργοποιήσει ο ΟΑΕΔ τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο των νέων δράσεων για τον περιορισμό της ανεργίας.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση 558 ευρώ απευθείας στους ωφελούμενους, καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές με την αντίστοιχη αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Το δεύτερο αφορά πρόγραμμα 5.000 θέσεων για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, διάρκειας ενός έτους και συνολικού προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ.

Το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και εισφορών θα κυμανθεί από 466 ευρώ για τους κοινούς ανέργους έως και 699 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Τα προγράμματα θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000€ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα), ενώ οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Αυτή την περίοδο, ο ΟΑΕΔ έχει 6 ανοικτά προγράμματα απασχόλησης συνολικού προϋπολογισμού 365 εκ. ευρώ, με 35.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και με ποσοστά επιχορήγησης έως και το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς και 2 προγράμματα αυτοαπασχόλησης για 6.000 ανέργους με χρηματοδότηση από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 91 εκ. ευρώ.