Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες η Τουρκία δείχνει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα ανιστόρητα αναθεωρητικά σχέδια της και η κυβέρνηση απαντά με τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει τη στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο Σουλτάνος απ ότι αποκαλύπτουν οι κινήσεις του, επιθυμεί σε αυτή τη φάση τη συντήρηση ενός «θερμού» κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό τα φιλοτουρκικά μέσα ενημέρωσης προανήγγειλαν ότι στις 15 Ιουλίου το πλωτό νέο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας.

Μια διαρροή με υψηλό συμβολισμό από πλευράς Άγκυρας καθώς γίνεται λίγο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ενώ η Yeni Safak, σε θέμα της με τίτλο «KRiZOTAKiS» κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι εκθέτει την Τουρκία στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε με την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς περιστροφές ζήτησε την επαναφορά της Άγκυρας στην οδό της νομιμότητας, καταδικάζοντας ευθέως τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η Ένωση εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες της τόσο για τις πρόσφατες πράξεις, όσο και για τις δηλώσεις της Τουρκίας.

Μια αναφορά που ήλθε μετα τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη-Δένδια, οι οποίοι εξαπέλυσαν μια μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση, απαιτώντας τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας.

Η συνολική απάντηση της Ευρώπης στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το κλίμα για την Άγκυρα στην Ευρώπη είναι βαρύ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα θα ζητήσει μια καθαρή θέση και ενδεχομένως να επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση και το θέμα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η στρατηγική της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί πουθενά και αυτό προκύπτει από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τροφοδοτήσει με δηλώσεις της την κλιμάκωση της έντασης.

Η «μάχη» στο ΝΑΤΟ

Ειδικές προετοιμασίες στο Μαξίμου γίνονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη όπου στον ίδιο χώρο θα βρεθούν Μπάιντεν-Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Το πως θα εξελιχθεί αυτή η σύνοδος κανείς δε γνωρίζει καθώς τα μηνύματα είναι αντιφατικά, από πλευράς Τουρκίας.

Προ ημερών στα φιλοτουρκικά μέσα ενημέρωσης πρώτο θέμα ήταν η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αν δεν αποστρατικοποιηθούν.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα το θέμα έχει …υποχωρήσει, αν και χθες το Anadolu ανακάλυψε στρατιώτες στη Ψέριμο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα είναι κίνηση απελπισίας για τον Ερντογάν να καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, σε μια περίοδο που αντιδρά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας πρόβλημα στη Συμμαχία.

Ο τούρκος πρόεδρος όμως είναι απρόβλεπτος παίχτης και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε με σιγουριά. Γι αυτό και το Μαξίμου έχει έτοιμη την απάντηση για όλα τα σενάρια ακόμη και τα πιο ακραία.

Αν ο Ερντογάν προβεί σε κάποια απονενοημένη κίνηση θα λάβει την πρέπουσα τεκμηριωμένη νομικά ελληνική απάντηση, όπως διατυπώθηκε με την επιστολή της στον ΟΗΕ όπου αποδομούνται μια προς μια όλες οι ανυπόστατες αιτιάσεις της για το Αιγαίο.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κύκλος των διπλωματικών επαφών του πρωθυπουργού θα κλείσει με την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουλίου.