Ως το «θάνατο» του yachting χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου τη νέα ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους για τη «διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από τον ΦΠΑ».

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών ανάπτυξης του κλάδου, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, επιβάλλει ΦΠΑ 24% στην αγορά, ναυπήγηση και επισκευή σκαφών αλλά και στην τροφοδοσία τους, με τον κλάδο να δηλώνει ότι η εφαρμογή του θα σημάνει την καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους των φορέων, η ΚΥΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής 24% και στα ναυλοσύμφωνα, ενώ ήδη έχουν διαφημιστεί και ξεκινήσει τα τουριστικά πακέτα για το 2019.

Για μαζικές αποχωρήσεις από την ελληνική σημαία, καθώς θα είναι ασύμφορη, προειδοποιούν οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες για τα περίπου 5.500 ελληνικά σκάφη. Σε χθεσινή συνέντευξή τους οι φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, των επαγγελματικών σκαφών, ακτοοπλόοι, νηογνώμονες, ιδιοκτήτες κρουαζιεροπλοίων, ημερόπλοιων, πράκτορες και κατασκευαστές κάλεσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση. Σύμφωνα με τους ίδιους, το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ είναι ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο) και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:

-Να μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών, με αποτέλεσμα ο υπό ελληνική σημαία στόλος να καταστεί υπέργηρος και μη ανταγωνιστικός.

-Να αυξηθεί σημαντικά το κόστος της χρεούμενης ναύλωσης, με αποτέλεσμα να καταστούμε μη ανταγωνιστικοί.

-Να χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων, λόγω φυγής των σκαφών ή αλλαγής σημαίας.

-Να απολεσθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγο-επισκευασκευαστικών βάσεων -ιδίως του Περάματος- που καλύπτουν τις κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις σκαφών.

-Να επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια και υποστηρικτικά επαγγέλματα που απασχολούν επιπροσθέτως πολλές χιλιάδες εργαζομένους.

«Αυτή η απόφαση είναι η ταφόπλακα του κλάδου μας. Η καταστροφή του. Πασχίζαμε αυτά τα χρόνια να κρατηθούμε ζωντανοί, τώρα δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε νέο σκάφος με ελληνική σημαία και να αναπτυχθούμε, το κόστος συντήρησης θα είναι δυσθεώρητο όταν οι ανταγωνιστές μας έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Αντί να αναπτύσσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό, τον καταδικάζουμε. Αν επεκταθεί και στα ναυλοσύμφωνα, θα κλείσουν δεκάδες επιχειρήσεις. Ολοι οι φορείς του θαλάσσιου τουρισμού θα ενωθούμε, ώστε να αποτρέψουμε την εφαρμογή του», λέει η Ελένη Βρυώνη, πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Σκαφών άνευ πληρώματος.

«Καμία εκ των ανταγωνιστριών χωρών της Ελλάδας στην Ε.Ε. (Ιταλία, Κροατία, Ισπανία) δεν έχει υιοθετήσει παρόμοιες διατάξεις, η δε Γαλλία υιοθέτησε πολύ ελαστικές διατάξεις και παρέχει αφειδώς απαλλαγές ΦΠΑ σε όλα τα σκάφη που εισέρχονται στα ύδατά της με σχετική απαλλαγή (French Tax Exemption) που παρέχεται εντός ολίγων ωρών από τα γαλλικά τελωνεία. Ανταγωνιστικές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία και το Μαυροβούνιο, δεν επιβάλλουν κανένα σχετικό φόρο. Η ρύθμιση λοιπόν αυτή, αν εφαρμοστεί, θα υποχρεώσει όλα τα επαγγελματικά πλοία να σταματήσουν όλες τις ναυλώσεις στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και, εκτός των άλλων, κανένας ναυλωτής δεν θα είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε οποιαδήποτε “περιπέτεια”. Ολα τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής θα πρέπει ουσιαστικά να απομακρύνονται εκτός Ελλάδος για να διατηρήσουν τις παραπάνω απαλλαγές. Αρα θα διώχνουμε όλο το τουριστικό προϊόν και εισόδημα στις άλλες χώρες της Μεσογείου, σε καμία από τις οποίες δεν υπάρχει αντίστοιχο καθεστώς», ανέφερε ο τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.