Συμβουλή στους Αμερικανούς να καλύπτουν το πρόσωπό τους καλύτερα με… μαντίλι αντί για μάσκα όταν κυκλοφορούν στον δρόμο έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τις ΗΠΑ.

\Χθες ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρσέτι, προέτρεψε τους 4 εκατομμύρια συνδημότες του να φορούν οπωσδήποτε μάσκα στις μετακινήσεις τους, μολονότι αυτό δεν ισχύει στην υπόλοιπη πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αμερική ξεπερνούν τις 220.000 και οι νεκροί τους 6.000 (οι 2.000 μόνο στη Νέα Υόρκη) το έθνος πάγωσε στο άκουσμα του θανάτου ενός βρέφους μόλις 6 εβδομάδων στο Κονέκτικατ – τρίτη πολιτεία σε απολογισμό θυμάτων μετά τη Ν. Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Στο μεταξύ σε δεύτερη βαρυσήμαντη παρέμβασή του από την έναρξη της κρίσης, με αποδέκτες τον Λευκό Οίκο και τους ανέμελους κυβερνήτες και δημάρχους, o Μπιλ Γκέιτς επανέλαβε με άρθρο στην Washington Post την έκκλησή του να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε δραστηριότητα και μετακίνηση στις ΗΠΑ τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ σε ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί λόγω του ανταγωνισμού των 50 πολιτειών ποια θα τα αποκτήσει πρώτη. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την πώληση (sic) προστατευτικού εξοπλισμού ύστερα από αμερικανικό αίτημα. Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο για δωρεά που έφθασε στις ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος Αντόνοφ, ενώ σε μια ενδιάμεση εκδοχή το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι τα μισά υλικά πωλήθηκαν και τα υπόλοιπα… δωρίστηκαν στις ΗΠΑ.

 Στη Νέα Υόρκη η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο έκλεισε και τις παιδικές χαρές, τουλάχιστον 45 κινητά νεκροτομεία αναπτύχθηκαν σε υπαίθριους χώρους και ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάζιο τόνισε πως η πόλη θα χρειαστεί 400 αναπνευστήρες και 3,3 εκατομμύρια μάσκες τις προσεχείς εβδομάδες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πωλήσεις όπλων λόγω της ανασφάλειας αυξήθηκαν κατά 85% τον Μάρτιο στην αμερικανική επικράτεια, φθάνοντας τα 1,9 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν είναι και ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο διάσημος ανοσολόγος του Λευκού Οίκου

που αποτελεί αντικείμενο λατρείας για εκατομμύρια Αμερικανούς και μίσους για πολλούς άλλους. Επειδή ο δρ Φάουτσι δέχθηκε απειλές από έντυπα της αμερικανικής ακροδεξιάς, όπως ο American Thinker, που τον αποκάλεσε «μαριονέτα του συστήματος Χίλαρι» αλλά και απλούς οπαδούς του Τραμπ, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ενισχύθηκε η προσωπική του ασφάλεια, κάτι που ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει.