Η ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία.

Παράλληλα ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά, οι οποίοι ζητούν να κλείσουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες στις περιοχές τους, με ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Η ένωση Βιομηχάνων Λομβαρδίας, πάντως, έκανε γνωστό ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα αυτό και πως θεωρεί ότι τα καταστήματα πρέπει να μείνουν ανοικτά, για να μην καταρρεύσει ο τζίρος τους.

Την Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα πρώτα 12 από τα συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Εφιάλτης στην Ιταλία: Έρημοι δρόμοι, ουρές στα σούπερ μάρκετ και 168 νεκροί σε 24 ώρες

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Αθηνάς Σούτζου στον Ελεύθερο Τύπο, η κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Ιταλία μοιάζει με εφιάλτη, την ώρα που η χώρα θρηνεί 631 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού.

«Tutti a casa» γράφουν στα εξώφυλλά τους οι ιταλικές εφημερίδες προτρέποντας τους Ιταλούς να περιοριστούν στα σπίτια τους, καθώς η εξάπλωση βρίσκεται εκτός ελέγχου..

Ουρές δεκάδων μέτρων σχηματίστηκαν σε σούπερ μάρκετ, καθώς ο κόσμος θέλησε να πάρει είδη πρώτης ανάγκης, υπό το φόβο ελλείψεων. Έρημοι οι δρόμοι σε μεγάλες οδικές αρτηρίες κατά μήκος όλης της χώρας. Κατέβασαν ρολά οι χώροι συναθροίσεων και διασκέδασης, αφού όλη η χώρα αποτελεί «Κόκκινη Ζώνη», όπως επεσήμανε ο Κόντε, απαγορεύοντας μετακινήσεις και προτρέποντας τους πολίτες να περιοριστούν κατ’ οίκον. Οι Ιταλοί μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος απομακρυσμένης εργασίας, ωστόσο συναθροίσεις υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση απαγορεύονται. Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν περιπολίες, από τα μεγάφωνα ενημερώνουν τους κατοίκους για τα νέα μέτρα και τους ζητούν να κρατούν αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ τους.

Μαρόκο, Τυνησία και Μάλτα ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν πτήσεις από και προς την Ιταλία, η Σλοβενία κλείνει τα σύνορα με την Ιταλία, την ώρα που British Airways, EasyJet, Ryanair και Norwegian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων από και προς της Ιταλία. Η Αυστρία ανακοίνωσε πως όσοι ταξιδιώτες προέρχονται από την Ιταλία θα γίνονται δεκτοί μόνο αν μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων και αφού φέρουν ιατρικό πιστοποιητικό υγείας.

Η αυστριακή κυβέρνηση απαγόρευσε από την πλευρά της τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς. Αντίστοιχα μέτρα έλαβε η Πολωνία (μετράει 17 κρούσματα), που θα κάνει ιατρικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονται από Γερμανία και Τσεχία. Η Γαλλία μετατρέπεται σε δεύτερη μεγαλύτερη «εστία» εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη. Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα έφτασαν τα 33 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 1.784. Θετικός και ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Η χώρα πηγαίνει στις κάλπες την Κυριακή για τις δημοτικές εκλογές και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολυμάνσεις στα εκλογικά κέντρα.

Στη Γερμανία, τα κρούσματα από τον κορωνοϊό έφτασαν τα 1.200 και επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι δύο, ενώ σε προληπτική καραντίνα τέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU ότι «το 60%-70% των ανθρώπων στη Γερμανία (58 εκατομμύρια άνθρωποι) θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό».

Την πρώτη επίσκεψή του στην Ουχάν, στην πόλη που αποτέλεσε την εστία της παγκόσμιας επιδημίας κορωνοϊού, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Σι συναντήθηκε με κατοίκους, γιατρούς, ασθενείς και αξιωματούχους στην πόλη, σηματοδοτώντας έτσι τη «νίκη» του κινεζικού καθεστώτος έναντι του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι πως στην επαρχία Χουμπέι καταγράφηκαν χθες 17 κρούσματα, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα.

Οι Αρχές στη Χουμπέι άρχισαν σταδιακά να επιτρέπουν τις μετακινήσεις κατοίκων εντός της πόλης, σε περιοχές όπου ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται μέσος ως χαμηλός, και να ταξιδεύουν ξανά, όπως μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.