Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κοτζιάς: Καλώς ήρθες στη ζωή μας Βόρεια Μακεδονία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, καλωσορίζει την Βόρεια Μακεδονία στην… ζωή μας, με ένα συγκινησιακά φορτισμένο tweet.

Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή

Συγχαρητήρια του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στον Ζ. Ζάεφ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγχαρητήρια Μογκερίνι και Χαν για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συνεχάρη μέσω του Twitter τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της «ελπίζουμε σύντομα Βόρειας Μακεδονίας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, για έγκριση των συνταγματικών τροπολογικών και του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος από τη βουλή της πΓΔΜ.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά το VMRO-DPMNE

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

ΚΚΕ: Η συμφωνία δεν υπηρετεί την ειρήνη

«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της FYROM.

Βρέθηκε «χρυσή τομή» με το αλβανόφωνο κόμμα Besa

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA,  που μετρά δύο βουλευτές.

Αμέσως μετά τη συμφωνία, το αλβανόφωνο κόμμα BESA απέσυρε τις συνταγματικές τροπολογίες που είχε καταθέσει και εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την κυβέρνηση.

Σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με το BESA διευκρινίζεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ορίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Παράλληλα, με νομοθεσία θα υπάρξει προσαρμογή τηςνομοθεσίας όπου χρειάζεται.

Επίσης, έγινε δεκτή και η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας ΧΧΧVI, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα φροντίζει εξίσου και τη διασπορά όλων των πολιτών. Επίσης, στο νόμο για την ταυτότητα, θα συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών.

Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή

Κι ενώ οι βουλευτές του VMRO-DPMNE επέλεξαν την αποχή τους από τη συνεδρίαση, έξω από τη Βουλή παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του ονόματος και κάνουν λόγο για προδοσία των βουλευτών που ψηφίζουν «υπέρ».