«Στην απ’ έξω» κρατάει ακόμα ο Τραμπ τον Μπάιντεν όσον αφορά πληροφορίες στις οποίες ως νεοκλεγείς Πρόεδρος θα έπρεπε να έχει πρόσβαση, ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παραδοσιακά, με την εκλογή ενός πολιτικού ως Προέδρου των ΗΠΑ ξεκινά άμεσα η καθημερινή ενημέρωσή του από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, όπως γίνεται και με τον εν ενεργεία Πρόεδρο, εν προκειμένω τον Τραμπ.

Καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει αποτρέψει ως ώρας αυτό από το να συμβεί, έχουν προκληθεί αντιδράσεις, και μάλιστα από μεριάς των Ρεπουμπλικανών.

Συγκεκριμένα, ο ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Λάνκφορντ δήλωσε χθες πως «δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να λαμβάνει καθημερινή ενημέρωση ο Τζο Μπάιντεν από τις μυστικές υπηρεσίες. Πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται πριν αναλάβει τα καθήκοντά του», ενώ αναφέρθηκε και στην καθυστερημένη μετάβαση των προεδρικών καθηκόντων το 2000, κάτι που «συνέβαλε στην έλλειψη ετοιμότητας» όσον αφορά στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λάνκφορντ τόνισε πως τα ίδια δικαιώματα έχει και η νεοεκλεγείσα Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, εφόσον ήδη υπηρετεί στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Εκτός από την απουσία ενημέρωσής του από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει μπορέσει ακόμα να αποκτήσει πρόσβαση ούτε στα μηνύματα ξένων πολιτικών ηγετών προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τυπικά, το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει την παραλαβή και μετάφραση μηνυμάτων που έχουν ως αποδέκτη τον νικητή των προεδρικών εκλογών αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Με τον Τραμπ να αμφισβητεί την νίκη Μπάιντεν, ωστόσο, δεκάδες μηνύματα που έχουν σταλεί στο Υπουργείο δεν έχουν φτάσει ως τον τελικό παραλήπτη.

Η ομάδα του Μπάιντεν έχει έρθει σε επαφή με τις ξένες κυβερνήσεις (π.χ. την Καγκελάριο Μέρκελ) χωρίς την τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου, αλλά, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο CNN, «δεν ήταν κάτι το οποίο υπολόγιζαν να διευθετήσουν μόνοι τους και σίγουρα θα προτιμούσαν να αξιοποιούν τους πόρους του Υπουργείου».

Μάλιστα, ξένοι διπλωμάτες, έχοντας αντιληφθεί ότι το αμερικανικό κράτος δεν μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον Μπάιντεν, απευθύνθηκαν σε διπλωμάτες εποχής Ομπάμα προκειμένου να μεταφέρουν τα συγχαρητήριά τους στον νικητή των εκλογών.