ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

 Στα μυστικά  της Φυσικής

  • εμβάθυνση στις έννοιες της Φυσικής
  • εξοικείωση με δυνατές ερωτήσεις κρίσεως και ασκήσεις
  • προετοιμασία για διαγωνισμούς Φυσικής

Αθήνα 2018

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του ΕΚΔΟΤΗ

Και η εκδοτική μας προσπάθεια δεν έχει τελειωμό…

Ήταν πρόκληση για μας, η πρόταση των συναδέλφων Σταύρου Σαμαρά και Απόστολου Μιχαλούδη, να δημοσιοποιήσουμε τη συγγραφική τους προσπάθεια, που αφορούσε θέματα της Φυσικής Γυμνασίου. Με δεδομένη τη συνεργασία που είχαμε μαζί τους στο σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Θεσσαλονίκη, προχωράμε στην έκδοση του συγγραφικού τους έργου, που συμπληρώνει και εμπλουτίζει την ύλη της Φυσικής του Γυμνασίου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας, συγκροτήθηκε με στόχο την εξοικείωση με τις έννοιες της Φυσικής και την ανακάλυψη του μαγικού της κόσμου.

Γι’ αυτό, οι συγγραφείς, σε πρώτο επίπεδο, αποσκοπούν στο να μετατρέψουν τις έννοιες της Φυσικής σε έννοιες φιλικές προς εσάς, ευελπιστώντας τελικά να γίνουν κτήμα σας. Είναι αυτό που επιδιώκουμε όλοι μας: να κατανοούμε έννοιες, να γνωρίζουμε τον κόσμο μας, να εξηγούμε φαινόμενα και όσα μας περιβάλλουν.

Σε δεύτερο επίπεδο, οδηγούν τον αναγνώστη-περιηγητή του περιεχομένου, σε ερωτήσεις με απαντήσεις και σε ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις. Εκεί αρχίζει η δοκιμασία, για να διαπιστώσουμε αν το πρώτο μέρος ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο έπρεπε και αν η κατανόηση των εννοιών μπορεί να επαληθευτεί και να οδηγήσει σε νοητική και πνευματική εξάσκηση, που θα επιβεβαιώνει την κατάκτηση των μυστικών της μαγευτικής επιστήμης της Φυσικής. Θεωρούμε εδώ, ότι η εμπειρία των εξαίρετων συγγραφέων του βιβλίου αυτού, έχει οδηγήσει τη «δοκιμασία» σε αποσαφήνιση εννοιών και ευέλικτων νοητικών προσεγγίσεων.

Το τρίτο επίπεδο αφορά στη διεύρυνση του γνωστικού μας πεδίου και του νοητικού μας υποβάθρου, μέσω της τριβής με τεστ γνώσεων και της εξάσκησης στην επίλυση σύνθετων θεμάτων. Εδώ οι συγγραφείς με τα παραδείγματα και προβλήματα που έχουν καταχωρήσει στο βιβλίο, μας κάνουν αντάξιους κάθε δοκιμασίας που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο της συμμετοχής μας σε διαγωνισμούς και εξετάσεις, με στόχο τη διάκρισή μας.

Το μόνο που θα ευχηθούμε, είναι η Ε.Ε.Φ. να καταξιωθεί και στο χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου και συγχρόνως οι συγγραφείς να τολμήσουν να συνεχίσουν αυτή τη διάκριτη και αξιόλογη προσπάθειά τους.

Όλοι μας, ας συλλαβίσουμε την ευοίωνη λέξη, «καλοτάξιδο» το βιβλίο μας!

 

Για την Εκδοτική Ομάδα της Ε.Ε.Φ.

Φιλντίσης Παναγιώτης