Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη

Πανδαιμόνιο επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών  που ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

Την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, προκλήθηκε πανδαιμόνιο μετά τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου και του Ηλία Κασιδιάρη που χαρακτήρισαν παράνομη την σύνθεση της επιτροπής ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές. Με ένταση, φωνές και την ίδια επιχειρηματολογία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν πανδαιμόνιο στην αίθουσα και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δουζίνας διέκοψε την συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Η συνεδρίαση άρχισε ξανά λίγο μετά τις 18:00.

Η Επιτροπή ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα και διεκόπη στις 18:00 εξαιτίας της μεγάλης έντασης που επικράτησε με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο και τον Ηλία Κασιδιάρη που είχαν σηκωθεί όρθιοι και φώναζαν.

Τα αίματα άναψαν όταν πήρε τον λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης, που κατήγγειλε τη διαδικασία με την οποία ορίστηκαν τα μέλη που θα απαρτίζουν Επιτροπή, ενώ σε υψηλούς τόνους παρενέβη εκ νέου και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρές εκφράσεις.

Λίγο αργότερα η Επιτροπή ξεκίνησε και συνεχίζεται η συνεδρίαση χωρίς να λείπουν οι εντάσεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία τόσο ως προς τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και ως προς τα έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα, από τα οποία, όπως καταγγέλλεται, λείπουν σημαντικά στοιχεία.

O βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει, καθώς και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή».

«Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα,έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Καμμένος: Παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Επρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος.

«Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

Δανέλλης και Μαυρωτάς στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά τα πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση απέσυρε την απόφαση  με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Εκανε κλήρωση για την πλήρωση δύο θέσεων και στην κληρωτίδα μπήκαν οι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός. Από την συγκεκριμένη διαδικασία κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πλειοψηφία για την Συμφωνία καθώς τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν.

Ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων είναι 56. Από αυτούς οι 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την στήριξη των Δανέλλη – Μαυρωτά η Συμφωνία μπορεί να λάβει τουλάχιστον 29 θετικές ψήφους και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.