Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρουν τον επόμενο χρόνο οι γαλλικές εκλογές.

Σε έναν χρόνο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα αποφανθούν αν θέλουν πρόεδρο τον Εμανουέλ Μακρόν για άλλη μία θητεία ή θα διακινδυνεύσουν μια επιλογή που ίσως ταρακουνήσει τη μεγάλη χώρα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και οι 12 μήνες που μετρούν αντίστροφα από τώρα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές είναι μεγάλο διάστημα στην πολιτική ζωή και πολλά μπορεί να συμβούν, οι διεκδικητές του «θρόνου» των Ηλυσίων ακονίζουν από τώρα τα «μαχαίρια» τους, έτοιμοι να αγωνιστούν για τον θώκο. Η πιο επικίνδυνη αντίπαλος, με τα σημερινά δεδομένα, είναι η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει αρχίσει να κτίζει ένα νέο προφίλ, πιο κοινωνικό, προκειμένου να διευρύνει την εκλογική της βάση.

 

Πολλά προβλήματα

Λίγοι θα πόνταραν όλα τους τα χρήματα στον πρόεδρο Μακρόν για να αναδειχθεί νικητής στις επερχόμενες εκλογές, σχολιάζει το Bloomberg, αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στη Γαλλία και τη σωρεία προβλημάτων που έχουν βαρύνει τους ώμους του 43χρονου πρώην τραπεζίτη. Όταν εξελέγη, πέντε χρόνια πριν, ο ενθουσιώδης Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε στην προεδρική του πορεία ένα αντισυστημικό κίνημα (των «Κίτρινων Γιλέκων»), μία βίαιη ισλαμιστική τρομοκρατία μέσα στη χώρα και μία πανδημία που θα γονάτιζε υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά την ισχυρή Γαλλία. Οι συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής βίας και οι απεργίες κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό έπληξαν επίσης την εικόνα του μεταρρυθμιστή προέδρου, ο οποίος στο εξωτερικό έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από αυτήν που απολαμβάνει στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Μακρόν συγκεντρώνει το 40% καθώς οι Γάλλοι θεωρούν πως ο ηγέτης τους αντιμετώπισε τα προβλήματα από την πανδημία με ελιτισμό και αποστασιοποίηση -παρά το γεγονός ότι ασθένησε και ο ίδιος από Covid. Οι επικριτές του έγιναν πιο επιθετικοί μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού αλλά και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Πολλά χρόνια είχε να δει η Γαλλία έναν πρόεδρο με τόσο φανατικούς υποστηρικτές αλλά και τόσο φανατικούς εχθρούς – από την Αριστερά που του επιτίθεται για αλαλούμ μέτρων και αδιαφορία στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, έως την ακροδεξιά της Λεπέν που τον κατηγορεί… για τα ίδια!

Τα θετικά

Στις επιτυχίες του Μακρόν συγκαταλέγονται η πίεση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η σχετικά καλή διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας στον οικονομικό τομέα (η πρόβλεψη για την ανάπτυξη διατηρείται στο 6%) και, φυσικά, η πυγμή που έχει επιδείξει στην Τουρκία. Ορισμένοι τονίζουν ότι ο Μακρόν βοήθησε άθελά του τη Λεπέν, καθώς υιοθέτησε πολιτικές της και μετακινήθηκε από το Κέντρο προς τη σκληρή Δεξιά κι έχασε το προφίλ του υπέρμαχου του φιλελευθερισμού. 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΗΛΥΣΙΩΝ 

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Η λαϊκίστρια που ορκίζεται ότι άλλαξε

Η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» (του πρώην «Εθνικού Μετώπου») επιτίθεται εδώ και χρόνια στον Μακρόν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά και αδιαφορεί για τα περισσότερα από τα προβλήματα του μέσου πολίτη. Πρόκειται για κατηγορία που βρίσκει μεγάλη απήχηση σε μερίδα των δυσαρεστημένων Γάλλων από τα πολλά προβλήματα της εποχής.

Όπως τονίζει το Bloomberg -και πολλοί Γάλλοι και ξένοι αναλυτές-, η Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο και θα κονταροχτυπηθεί με τον Μακρόν. Ορισμένοι είναι πιο τολμηροί και υποστηρίζουν ότι η Λεπέν ενδέχεται να τα καταφέρει αυτή τη φορά και η πατρίδα της «ισότητας, αδελφότητας και δημοκρατίας» στη σύγχρονη Ευρώπη να βρεθεί με ακροδεξιά πρόεδρο!

Οι περισσότεροι παραπέμπουν στις προηγούμενες εκλογές του 2017 (όταν σάρωσε ο Μακρόν) και σίγουρα θα νικήσει πάλι, αν και δεν αποκλείεται η Λεπέν να βγει πρώτη στον α’ γύρο των εκλογών ή να πάει στον β’ γύρο με πολύ μικρή διαφορά από τον Μακρόν.

Η 52χρονη Μαρίν Λεπέν προβάλλει ένα νέο πρόσωπο, μακριά από τη μισητή σκληρή ακροδεξιά του πατέρα της. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μιας συντηρητικής, φιλολαϊκής και αντισυστημικής παράταξης, που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και του τελευταίου Γάλλου και είναι προσανατολισμένη στα εθνικά συμφέροντα. Η ίδια λέει ότι έμαθε από τα λάθη της, γι’ αυτό τώρα δεν φωνάζει για έξοδο από την Ε.Ε. που την αποξένωσε από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Κατηγορεί τον Μακρόν ότι ενήργησε καθυστερημένα και άτολμα για να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι το πρώτο βήμα ήταν να κλείσει τα σύνορα. Οσο για την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα θα είχε προχωρήσει ταχύτερα αν η Γαλλία είχε προμηθευτεί εμβόλια, ανεξαρτήτως της Ε.Ε.

ΕΝΤΟΥΑΡ ΦΙΛΙΠ

Ο πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός

Θεωρείται ο λιγότερο αντιδημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, σε μια εποχή που οι πολιτικοί της χώρας δεν κερδίζουν… τα εύσημα. Διετέλεσε πρωθυπουργός την εποχή των μεγάλων διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Αντικαταστάθηκε από τον Ζαν Καστέξ τον περασμένο Ιούλιο, όταν η δημοτικότητά του άρχισε να εκτοξεύεται «επικίνδυνα» για τον πρόεδρο. Ο Φιλίπ, δήμαρχος της Χάβρης, εξακολουθεί να δηλώνει πιστός στον Μακρόν, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει – άλλωστε κάποιοι τον βλέπουν σαν μελλοντικό αρχηγό του προεδρικού κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM). 

ΖΑΒΙΕ ΜΠΕΡΤΡΑΝ

Ο συντηρητικός που στηρίζει τους εργάτες

Πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Σαρκοζί, εγκατέλειψε τους δεξιούς «Ρεπουμπλικανούς» (το πρώην UMP) και θέλει να κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος, προτείνοντας νέους, αυστηρούς νόμους για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μια πρόσφατη έρευνα φέρει τον Μπερτράν τρίτο κατά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΖΑΝ-ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Ένας αριστερός παλαιάς κοπής

Ο επικεφαλής της «Ανίκητης Γαλλίας», ενός αριστερού κόμματος με παλαιά υλικά, θα θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, ενθαρρυμένος από την τρίτη θέση που έλαβε στην προεδρική κούρσα του 2017.

Ύστερα από αρκετές παλινωδίες και κατηγορίες για μικροσκάνδαλα, ο 69χρονος Μελανσόν επανέρχεται με αρκετά «στρογγυλεμένες» τις αριστερές του απόψεις. Εξακολουθεί πάντως να ασκεί κριτική στην Ε.Ε. και να ζητεί διαγραφή των δημόσιων χρεών που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

ΑΝ ΙΝΤΑΛΓΚΟ

Η σοσιαλίστρια κοιτάζει προς τους Πράσινους

Η ισπανικής καταγωγής Ινταλγκό κέρδισε το 2014 τον Δήμο των Παρισίων, σπάζοντας ένα ανδρικό κατεστημένο. Στη θητεία της ήρθε αντιμέτωπη με τα προβλήματα τρομοκρατίας, με την επίθεση των τζιχαντιστών στο περιοδικό «Charlie Hebdo» και την καταστροφική πυρκαγιά στον ιστορικής σημασίας Καθεδρικό της Notre-Dame. Έναν χρόνο αργότερα επανεξελέγη και δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της να κατεβεί στην αρένα για τον προεδρικό αγώνα. Πολλοί την βλέπουν σαν μέρος της παρισινής ελίτ, κάποιοι στο στρατόπεδο του Μακρόν τη θεωρούν ως «απειλή». Έχει λάβει πολλά «πράσινα» μέτρα και προσεταιρίζεται τους Οικολόγους.

ΟΙ «ΚΡΥΦΟΙ»

Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι. Κάποιος από τους Πράσινους, ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντμπούρ, ο Φιλίπ Ζουβέν, που είχε αναλάβει τις υπηρεσίες των επειγόντων στο νοσοκομείο Πομπιντού, ο διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ Ερίκ Πιογ κ.ά.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, ο Μακρόν θα ήταν ο νικητής με 57% έναντι 43% της Λεπέν, στον β’ γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos-Sopra. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών φέρουν τους δύο μεγάλους αντιπάλους στήθος με στήθος. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε πως η πανδημία εξακολουθεί να είναι η Νο1 ανησυχία των Γάλλων. Το 64% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά τη διαχείριση του Μακρόν.