Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, το Κογκρέσο της Αργεντινής έλαβε μια ιστορική απόφαση, επιτρέποντας τις εκτρώσεις έως και την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Έπειτα από μια μαραθώνια 12ωρη συνεδρίαση, 38 από τους γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των εκτρώσεων, με 29 να δηλώνουν κατά και 1 απουσία.

Ως τώρα, οι εκτρώσεις επιτρέπονταν στη χώρα μόνο εάν η εγκυμοσύνη προέκυπτε από βιασμό ή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο για την υγεία της.

Η Καθολική Εκκλησία είχε προηγουμένως αντιτεθεί ανοιχτά σε μια τέτοια πιθανή απόφαση, καλώντας τους γερουσιαστές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Από την άλλη, ακτιβίστριες από όλη την Λατινική Αμερική θεώρησαν την απόφαση ιδιαίτερα σημαντική και εκτός Αργεντινής, καθώς η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής και η ισχυρή της επιρροή ενδέχεται να αλλάξει τα πράγματα και αλλού.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, είχε εντάξει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στην λίστα των προεκλογικών του υποσχέσεων.

«Είμαι Καθολικός, αλλά πρέπει να νομοθετώ υπέρ όλων των ανθρώπων», είχε δηλώσει.

Ο Φερνάντεζ επεσήμανε πως η παροχή νόμιμων και δωρεάν εκτρώσεων είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς «Κάθε χρόνο, περίπου 38.000 γυναίκες μεταβαίνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας των παράνομων εκτρώσεων και από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1983, 3.000 γυναίκες έχουν πεθάνει εξαιτίας τους».

Έπειτα από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος έγραψε στο Twitter:

«Σήμερα γίναμε μια καλύτερη κοινωνία, η οποία διευρύνει τα δικαιώματα των γυναικών και εξασφαλίζει την δημόσια υγεία».

Με την ανακοίνωση της απόφασης, το πλήθος των συγκεντρωμένων έξω από το Κογκρέσο αντέδρασε με ποικίλους τρόπους.

Στο «στρατόπεδο» των υπέρμαχων των εκτρώσεων επικράτησε η συγκίνηση, η ανακούφιση και η εορταστική διάθεση, ωστόσο από μεριάς των πολέμιων, που χωρίζονταν από το άλλο πλήθος με οδοφράγματα, η θλίψη και η απόγνωση υπήρξαν έντονες.

Μέχρι στιγμής, πέραν της Αργεντινής, οι εκτρώσεις είναι νόμιμες σε λίγες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Ουρουγουάη, η Κούβα, η Γουιάνα και ορισμένες περιοχές του Μεξικό.