εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι τώρα είναι περιορισμένη, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τον έλεγχό της το προσεχές διάστημα, δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα κρούσματα όσο και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι, γιατί όπως λέει θα εκδηλωθούν τα κρούσματα που μολύνθηκαν πριν από τη λήψη των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων. «Στο σπίτι θα μείνουμε για όσο καιρό καθορίζει η Πολιτεία. Μπορεί να χρειαστεί παράταση ή και πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας», τονίζει ο καθηγητής. Παράλληλα εξηγεί τη διαφορετική συμπεριφορά του ιού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, παραδέχεται ότι η διασπορά του στο υγειονομικό προσωπικό της Ελλάδας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά επίσης και ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, «γιατί πήραμε άμεσα τα αναγκαία μέτρα και εντοπίσαμε εγκαίρως τα πρώτα κρούσματα».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γιάννης Τούντας

Την προηγούμενη Παρασκευή είχατε πει στην τηλεόραση ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Ποιά είναι τα συμπεράσματα σας από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα μέχρι ώρας;

Σύμφωνα και με τη χθεσινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι περιορισμένη, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τον έλεγχό της το προσεχές διάστημα. Οι θάνατοι είναι περιορισμένοι και αφορούν κυρίως άνδρες μεγάλης ηλικίας με βεβαρημένη υγεία. Όμως, τόσο τα κρούσματα όσο και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, γιατί θα εκδηλωθούν τα κρούσματα που μολύνθηκαν πριν από τη λήψη των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων.

Πόσες εβδομάδες πρέπει να μείνουμε σπίτι για να μειωθεί η διασπορά στην κοινωνία και με ποιούς άλλους παράγοντες σχετίζεται η μείωση αυτή;

Στο σπίτι θα μείνουμε για όσο καιρό καθορίζει η Πολιτεία. Μπορεί να χρειαστεί παράταση ή και πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκτός από το να μένουμε στο σπίτι, σημαντικά μέτρα παραμένει η ατομική υγιεινή, συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, τακτικός καθαρισμός κοινόχρηστων επιφανειών και αντικειμένων, καλός αερισμός όλων των χώρων, ενώ και η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει. Θα πρόσθετα και την καλή ψυχική διάθεση η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε πράγματα στο σπίτι που μας ευχαριστούν και μας προσδίδουν θετική ενέργεια.

Πότε προσδοκάτε χρονικά να αποδώσουν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί; Χθες ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί.

Όπως ήδη ανέφερα ο στόχος είναι να αρχίσει η κάμψη της επιδημίας μέσα στον Μάιο εφόσον υπάρξει αυστηρή συμμόρφωση στα εκάστοτε μέτρα. Η Πολιτεία, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, θα κρίνει πότε και ποια επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν.