Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.

Όπως μεταδίδει το Haber Turk τα εξαρτήματα των S-400 βρίσκονταν από την περασμένη Πέμπτη στη στρατιωτική βάση Τβερ της κεντρικής Ρωσίας και από τις 15:30 της περασμένης Κυριακής άρχισαν να φορτώνονται σε δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη. Η φόρτωση ολοκληρώθηκε στις 21:00 χθες το βράδυ και δόθηκε η εντολή να αναχωρήσουν τα αεροσκάφη, που αναμένεται να φθάσουν σήμερα στην Τουρκία.

Εκεί βρίσκεται ήδη μια εννιαμελής ομάδα Ρώσων τεχνικών για την ανάπτυξη των S-400 και αναμένεται να φθάσει και άλλη μία τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει το ιδιωτικού τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, η άφιξη του αντιπυραυλικού συστήματος θα γίνει σταδιακά, αφού προς το παρόν θα φθάσει μόνον η κεντρική μονάδα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα και οχήματα θα ακολουθήσουν. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Νμίτρι Πεσκόφ είχε επιβεβαιώσει χθες ότι η παράδοση των S-400 βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά αυτή, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η συμπαραγωγή των F-35 και της επιβολής κυρώσεων.