Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία προέβη σε απίστευτες δηλώσεις, τη στιγμή που οι πολίτες αγωνιούν εν μέσω ενός από τα μεγαλύτερα «κραχ» στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ο βουλευτής Ζουλφί Ντεμιρμπάγ μίλησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για την κρίση, προτρέποντας τους πολίτες να…τρώνε λιγότερο, ώστε να ανταπεξέλθει η χώρα στις δυσκολίες.

«Μπορεί να έχουμε προβλήματα στην οικονομία, πράγματι», παραδέχθηκε ο βουλευτής του Ερντογάν. «Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας το μήνα, ας τρώμε τότε μισό», συμβούλεψε τους συμπολίτες του.

«Αγοράζουμε δύο κιλά ντομάτες, τις οποίες δε χρησιμοποιούμε σοφά και οι μισές καταλήγουν στα σκουπίδια. Ε! Ας αγοράζουμε καλύτερα δύο ντομάτες, όχι δυο κιλά», συνέχισε.

«Έτσι κι αλλιώς», επισήμανε, «η χρήση άγουρων καλοκαιρινών λαχανικών τον χειμώνα δεν κάνει καλό στην υγεία μας».

 

Κραχ στην Τουρκία: Με δελτίο αγοράζουν λάδι, καφέ και ζάχαρη οι Τούρκοι

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν κάποια κλασικά προϊόντα, όπως λάδι, καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί ένα όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα σημειώνοντας ότι ελπίζει στους επενδυτές.

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.