Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής καταστροφής, ενώ αρνούνται να δώσουν πολιτική αναγνώριση στους νέους ηγέτες της χώρας, δήλωσαν οι Ταλιμπάν την Κυριακή.

Η δήλωση ήρθε στο τέλος των πρώτων απευθείας συνομιλιών μεταξύ των πρώην εχθρών μετά τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα τέλη Αυγούστου.

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ «πήγαν καλά», με την Ουάσινγκτον να έχει αποδεσμεύσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, μετά από μια συμφωνία ώστε αυτή η βοήθεια να μην συσχετιστεί  με την επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι οι συνομιλίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση προοίμιο αναγνώρισης των Ταλιμπάν, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία στις 15 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ειλικρινείς και επαγγελματικές», με την αμερικανική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν «για τις πράξεις τους, όχι μόνο για τα λόγια τους».

«Η αμερικανική αντιπροσωπεία επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για την ασφάλεια, την τρομοκρατία και την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών πολιτών, άλλων ξένων υπηκόων και των Αφγανών εταίρων μας από το Αφγανιστάν, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της αφγανικής κοινωνίας», είπε ο Πράις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμενόταν να πιέσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στους Αμερικανούς και άλλους να φύγουν από το Αφγανιστάν. Στη δήλωσή τους, οι Ταλιμπάν ανέφεραν χωρίς να διευκρινίσουν ότι «θα διευκολύνουν την κίνηση των ξένων υπηκόων βάσει ορισμένων αρχών».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, δήλωσε επίσης στο Associated Press ότι ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του κινήματος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν πως το αφγανικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστές που θέλουν  να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών.

Το Σάββατο, ωστόσο, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό της ολοένα και πιο ενεργής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος, εχθρός των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας της Παρασκευής που σκότωσε 46  σιίτες Μουσουλμάνους. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

«Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το Daesh ανεξάρτητα», δήλωσε ο Shaheen όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την θυγατρική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (σσ. Daesh είναι ένα αραβικό όνομα του Ισλαμικού Κράτους, που χρησιμοποιείται από τους «αντιπάλους» του υποτιμητικά).