Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στους επαγγελματίες κουρείς να ξυρίζουν ή να κόβουν τα…μούσια των πελατών τους, κάνοντας επιδρομές σε κουρεία στην Καμπούλ και αλλού και εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις.

Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες κουρείς δηλώνουν πως έχουν λάβει την συγκεκριμένη οδηγία, με τους Ταλιμπάν να τους λένε πως «οφείλουν να ακολουθούν το γράμμα του ισλαμικού νόμου της Σαρία, σχετικά με τα ανδρικά κουρέματα και μούσια».

Η οδηγία αυτή, εκτός του ότι στερεί από πολλούς κουρείς το βασικό μέσο βιοπορισμού τους, υποδεικνύει μια -αναμενόμενη- επιστροφή στην παλαιότερη, σκληρή διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, απ’ την οποία διακήρυτταν πως θα διαφοροποιούνταν αυτή τη φορά.

«Μαχητές των Ταλιμπάν έρχονται στα μαγαζιά μας και μας λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε. Μας λένε ακόμη και ότι μπορεί να στείλουν μυστικούς πράκτορές τους για να μας ελέγξουν», είπε ένας κουρέας στο BBC, δείχνοντας στους ρεπόρτερ του καναλιού την σχετική γραπτή ανακοίνωση, η οποία κατέληγε στην φράση: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί».

Ένας άλλος κουρέας από την Καμπούλ δήλωσε στο βρετανικό κανάλι ότι οι Ταλιμπάν, που επισκέφθηκαν το κατάστημά του, τού είπαν πως πρέπει να «σταματήσει να ακολουθεί το στυλ των Αμερικανών», δηλαδή να μην κουρεύει τους πελάτες του με πιο μοντέρνο τρόπο.

Κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (1996-2001), τα «εκκεντρικά» κουρέματα ήταν απαγορευμένα και οι Ταλιμπάν πίεζαν τους άνδρες να αφήνουν μούσι, κατά το πρότυπο του Προφήτη Μωάμεθ. Από το 2001 όμως, μέχρι και σήμερα, οι Αφγανοί άνδρες μπορούσαν να κουρεύονται όπως επιθυμούσαν και το επάγγελμα του κουρέα είχε γνωρίσει αρκετή άνθιση.

Οι επαγγελματίες δεν μπορούν, ωστόσο, να είναι πλέον αισιόδοξοι: «Κάνω εδώ και 15 χρόνια αυτή τη δουλειά, αλλά δεν νομίζω πια πως έχει νόημα να συνεχίσω», είπε ένας ακόμη κουρέας, που για προφανείς λόγους θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ένας άλλος τόνισε ότι, ακόμη και αν οι κουρείς είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν, οι πελάτες τους φοβούνται επίσης: «Οι παλιοί μου πελάτες δεν κουρεύονται πια, για να μη γίνουν στόχος των Ταλιμπάν. Τώρα πια, προτιμούν να τους μοιάζουν, να μην ξεχωρίζουν στον δρόμο από αυτούς».