Με τις μετακινήσεις να έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του lockdown, αλλά και του καθεστώτος τηλεργασίας στο οποίο βρίσκεται μεγάλη μερίδα εργαζομένων, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να «εκμεταλλευτούν» την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.

Στο πλαίσιο αυτό, τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες του οχήματός τους έχουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 ή προηγούμενων ετών. Πρόκειται για απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, μέσω της οποίας καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας των οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα καταβάλουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο τριπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. 

» Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι οδηγοί με μόλις πέντε κλικ;

Μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, η οποία τέθηκε σε λειτουργία προκειμένου να πραγματοποιηθούν η κατάθεση πινακίδων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν τις εξής δυνατότητες:

  • Να θέσουν ψηφιακά σε ακινησία το όχημά τους, καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους.
  • Να εκδώσουν/κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. 

» Τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πέντε μόλις… κλικ αρκούν για να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ψηφιακά τις πινακίδες και να τα θέσουν σε ακινησία.

Αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr και περάσουν το username και το password τους στο myTAXISnet, έχουν δύο επιλογές εφαρμογών. Στη σελίδα των τελών κυκλοφορίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στη σελίδα όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων». Τότε, οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντος και του οχήματός του (αριθμός κυκλοφορίας, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας ή έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια κλικάρουν το σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι: α) Το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο. β) Δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει, παράλληλα, να γνωρίζουν πως στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να αναγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία. Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και κρατούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στη ΔΟΥ.

Ιδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του -σε ακινησία- οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Η εφαρμογή myCAR ενημερώνει τον κάτοχο ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα. 

» Ποιες επιπτώσεις όμως υπάρχουν για όσους δεν θέλουν να καταθέσουν πινακίδες αλλά δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.