Κρυφές ανατροπές στην έξοδο με 35ετία στις συντάξεις διαπιστώνουν οι ασφαλισμένοι από τα πρώην Ειδικά Tαμεία, όπως αυτά των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρά τις ξεκάθαρες διευκρινίσεις που δίνει εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι δεν μεταβάλλονται ούτε μετά το 2022 τα κατοχυρωμένα όρια ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των παλαιών ασφαλισμένων με 35ετία.

Οι ερμηνείες που δίδονται όμως από στελέχη Ταμείων είναι ότι οι κατοχυρωμένες ηλικίες, και δη οι ηλικίες συνταξιοδότησης με 35ετία για ασφαλισμένους πριν το 1983, δεν υφίστανται για Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ! Το οξύμωρο είναι ότι αυτές οι ερμηνείες είναι προφορικές και δεν βασίζονται σε καμία από τις επίσημες οδηγίες που έχουν βγει και λένε το αντίθετο: Οτι δηλαδή εάν ένας ασφαλισμένος με 35ετία το 2020 κατοχυρώνει σύνταξη με όριο ηλικίας το 61ο έτος θα συνταξιοδοτηθεί σε αυτή την ηλικία (61) ακόμη και αν τη συμπληρώνει μετά το 2022, που τα όρια είναι στα 62 έτη και αντί για 35 χρειάζονται 40 χρόνια.

Δύο μήνες προθεσμία για σύνταξη πριν τα 62 [παραδείγματα & πίνακες με τα όρια ηλικίας και τα ποσά]

Η ερμηνεία που δίνουν όμως οι υπηρεσίες απορρίπτοντας αιτήσεις ασφαλισμένων είναι ότι αν η ηλικία που κατοχυρώνουν οι ασφαλισμένοι συμπληρωθεί μετά το 2022 τότε αλλάζει και το όριο για σύνταξη, που πάει στα 62, αλλά και τα απαιτούμενα έτη, που ανεβαίνουν στα 40.

Η σύγχυση με την 35ετία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους ενώ καίει άμεσα περίπου 1.600 τραπεζοϋπαλλήλους από Εθνική και Πειραιώς που ετοιμάζονται για εθελουσία με ισχυρά κίνητρα.

Πέραν αυτών όμως χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και Τύπου με ένσημα πριν το 1983 κινδυνεύουν να πέσουν στη διπλή παγίδα αύξησης ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης από τις διαφορετικές και προφορικές ερμηνείες υπηρεσιακών στελεχών!