Αύξηση των παραδόσεων εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένει η Ε.Ε., με το βλέμμα στραμμένο στην επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως αναμένεται παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων τους επόμενους τρεις μήνες, όμως ακόμη κι έτσι είναι κατώτερες των αρχικών δεσμεύσεων.

Η σουηδοβρετανική εταιρία AstraZeneca θα στείλει λιγότερο από το 50% των δόσεων που έχει δεσμευτεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως η Επιτροπή αναμένει από την AstraZeneca να παραδώσει τις 70 από τις 180 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί προς την Ε.Ε.

Ισχνές θα είναι οι παραδόσεις και εντός Μαρτίου καθώς υπολογίζεται πως θα μοιραστούν 40 εκατομμύρια δόσεις έναντι των αρχικών δεσμεύσεων για 120 εκατομμύρια σκευάσματα.

Στις 300 εκατομμύρια δόσεις του δεύτερου τριμήνου δεν συνυπολογίζονται τα σκευάσματα της AstraZeneca, αλλά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται να λάβει έγκριση την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρία με το μονοδοσικό εμβόλιο που έχει λάβει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ αναμένεται να παραδώσει 50-55 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου.

Παρά τις καθυστερήσεις των παραδόσεων από AstraZeneca και Pfizer/BioNTech, οι κινήσεις για την αύξηση της παραγωγής αποδίδουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ιανουάριο παραδόθηκαν στα μέλη της Ενωσης περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις, τον Φεβρουάριο 30 εκατομμύρια, ενώ τον Μάρτιο αναμένονται συνολικά 50 εκατομμύρια. Ως τις 6 Μαρτίου, στην Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί 40,2 εκατομμύρια δόσεις, στη Βρετανία 22,9 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ 97,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Our world data».