Την πεποίθηση ότι το δημόσιο ταμείο μπορεί να καλύψει και νέα μέτρα στήριξης, ακόμη και ένα επόμενο lockdown, εκφράζουν τα στελέχη του «σκληρού πυρήνα» του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, τόνισε αναφερόμενος στη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2021 ότι «δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την ύφεση, αλλά μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες που θα καταθέσουμε τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου, θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

Τόνισε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα που θα αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό θα είναι κι αυτή τελικά που θα κλείσει η χρονιά.

«Επιβεβαιώνω όμως ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου για ύφεση 8,2% προφανώς θα είναι επιβαρυμένη η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στο δημόσιο ταμείο υπάρχουν σήμερα 37,5 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανανεώνονται με δανεισμό από τις αγορές και τα οποία μπορούν να καλύψουν και νέα μέτρα στήριξης. Απευθυνόμενος κυρίως στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει να έχει συνεχώς πολεμοφόδια ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες, είπε ότι από το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ είναι άμεση εκταμίευση πόρων από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τα οποία θα μοιραστούν ως εξής: 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζομένους, 360 εκατ. ευρώ σε ανέργους και 1,7 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις και σε άλλες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Την πεποίθησή του ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει και ένα δεύτερο lockdown εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ειδικότερα, αναφορικά με τις αντοχές της οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Η οικονομία πλήττεται και πλήττεται πολύ σημαντικά όταν κάνουμε ένα lockdown, δεν είναι κάτι το οποίο κανείς θα ήθελε, αλλά είναι κάτι αναγκαστικό.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η κατάσταση απεικονίζεται και από την Επιτροπή την ευρωπαϊκή και τις τιμές των ομολόγων μας, έχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών και αυτό σε συνδυασμό και με τα ταμειακά διαθέσιμα μάς δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι να τελειώσει ο κορονοϊός, όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».