Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που ανακοινώθηκε μέσω τουίτερ, “ τα πλοία και αεροπορικά μέσα των Ναυτικών Πολεμικών μας δυνάμεων συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανά μας Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά”.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

O Tσαβούσογλου προτείνει μοιρασιά του αερίου στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει. Μόνο η Τουρκία θα αποφασίζει για το τι θα κάνει στην υφαλοκρηπίδα της» ανέφερε. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Άγκυρα κάνει κινήσεις «βάσει διεθνούς δικαίου».

Ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως «μετά το Φατίχ στην περιοχή έφτασε και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας το Γιαβούζ το οποίο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις».

Το ενδιαφέρον των δηλώσεων Τσαβούσογλου είναι πως καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα των ερευνών και υπενθυμίζει την πρόταση που είχαν καταθέσει οι τουρκοκύπριοι το 2011. «Τότε είχαν προτείνει να υπάρχει μια κοινή επιτροπή υπο την επιτήρηση του ΟΗΕ. Να συναποφασίσουν το πως θα γίνει η διανομή των εσόδων και μετά να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Η πρόταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στο τραπέζι και δεν έχει αποσυρθεί».

Παράλληλα ο ίδιος κατηγόρησε την Ε.Ε για τη στάση της στο θέμα καθώς ανέφερε πως η Ε.Ε υποστηρίζει την Κύπρο. «Αν η Ε.Ε εξακολουθεί να στηρίζει τους Ελληνοκυπριους θα κάνει λάθος. Θα κλωτσήσει αυτή η στάση. Ή ο φυσικός πλούτος θα διανεμηθεί δίκαια και θα βρεθεί κοινή λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».